Cultureel

Nieuw programma Nadia Moussaid heet Mondo

12 december 2019 14:17 | amusement | Door Irma Tomas

© Geert Broertjes
Het nieuwe culturele programma van Nadia Moussaid heet Mondo. In de talkshow Mondo ontvang Nadia iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs en muzikanten uit binnen- en buitenland. 

Nadia Moussaid was ooit de gedoodverfde opvolger van Eva Jinek maar ze koos voor een andere, serieuzere VPRO-richting. Dit zegt Nada zelf over haar nieuwe programma: „Net als iedereen wil ik de wereld waarin we leven beter begrijpen. Dagelijks kijk ik het nieuws, maar wat me vaak pas echt de ogen opent, is een goed boek, een film of documentaire. Ik realiseerde mij bijvoorbeeld na het lezen van The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood dat vrijheid je niet abrupt wordt afgepakt, maar sluipenderwijs. En dat verworven rechten altijd verdedigd moeten worden.”

De muziek van Lizzo

„Wat ik interessant vind, is dat naast een andere kijk op de wereld kunst zo ongelooflijk bruikbaar kan zijn in ons dagelijkse leven”, gaat ze door. „Neem de muziek van Lizzo (zie video) en de emancipatoire kracht die daar vanuit gaat. Met haar body positivity inspireert zij zoveel jonge meiden. Bijzonder vind ik het ook hoe een kunstwerk een leven lang met je mee kan gaan. Een boek dat zich in mijn hoofd genesteld heeft, is The secret history van Donna Tartt. Een passage daarin verwoordt voor mij op indringende wijze hoe eenzaamheid zelfs tussen geliefden kan bestaan.”

Mondo, vanaf 11 januari iedere zaterdagavond om 22.00 uur op NPO 2

 

Meer over