TV show

Nieuw seizoen van TV show pakt anders uit

13 oktober 2020 13:00 | amusement | Door Televizier

© Ruud Baan

Het veertigste seizoen van de TV show pakte anders uit dan verwacht. Inge Teeuwen is reporter, redacteur én rechterhand van Ivo Niehe: ‘We moeten kijken naar wat nog wél haalbaar is.’

Tekst: TijgerbloedTeksten

De coronaperiode zit ook jullie behoorlijk dwars.

Inge: “Ja, alles is anders. Ik neem veel buitenlandinterviews voor mijn rekening omdat Ivo niet alles alleen kan doen. Ik moest reizen annuleren naar onder anderen

Curaçao, Engeland en Hongarije. Ivo heeft noodgedwongen veel interviews via het scherm gedaan. Omdat we een visueel rijk programma maken, proberen we lokale ploegen dan aanvullend beeld te laten filmen. Of als het even kan, pakken we de trein.”

Wat kan de kijker verwachten?

“Een programma dat nog steeds zeer internationaal is, maar binnen de mogelijkheden. We moeten steeds kijken naar wat nog wél haalbaar is. Het lastige is dat we niet heel ver vooruit kunnen werken, je wilt toch een linkje houden met de actualiteit. Zo waren we bij minister Wopke Hoekstra en zijn vrouw Liselot, dat was vlak voor corona. Er wordt in dat gesprek, dat in de eerste aflevering is te zien, met geen woord over corona gerept, dus dat kon zo niet uitgezonden worden. Er moest dus worden bijgedraaid.”

Hoe lukt het om ook in het veertigste jaar nog steeds grote namen te strikken?

“Toen Ivo begon met het interviewen van grote sterren ging dat makkelijker. Tegenwoordig hebben ze allemaal pr- en communicatieteams om zich heen. Maar Ivo’s trackrecord helpt. Ons promotiefilmpje is een indrukwekkende parade van sterren die ooit te gast waren, on-Nederlands gewoon. Als ik dat bijvoorbeeld naar Amerika stuur denken ze vaak: als al déze mensen meededen, moeten wij dat misschien ook maar doen.”

Wat trekt ze nog meer over de streep?

“Sterren waarderen het dat ze de tijd krijgen. In talkshows komen gasten maximaal drie minuten aan bod. Wij maken een tv-portret, een levensverhaal aan de hand van archiefmateriaal en foto’s, met als rode draad een recent interview. Er zijn bijna geen programma’s meer waarbij iemand twaalf minuten lang aan het woord komt. Dat Ivo ze vaak in hun eigen taal kan interviewen, doet trouwens ook veel.”

Wie staan er nog op jullie wensenlijstje?

“Enkele grote Amerikaanse comedians en talkshowhosts, al is dat nu extra lastig. Ik zit al vier jaar achter James Corden van The late show aan. We gaan daarmee niet eindeloos door hoor, dat kunnen we ons niet veroorloven. Trouwens, als iemand er niet echt zin in heeft, werkt het toch niet.”

Hoe lang blijft dit programma succesvol, denk je?

“Een programma dat al veertig jaar lang gedragen wordt door één persoon is uniek. Daarmee heeft Ivo een wereldrecord te pakken. En het format blijft werken, het is zo langzamerhand cultureel erfgoed. Er wordt nog steeds met veel bezieling aan gewerkt, het draait om de gasten, maar ook om mooie beelden. Daar steken we veel energie in. Boeiende oldskool televisie met mooie levensverhalen én mooie shots, het kijkt heerlijk weg. Dat gaat niet vervelen.”

Kijk elke dinsdagavond naar de TV Show om 21:25 bij AVROTROS op NPO 1

Meer over