Internationale allure

Nieuwe NPO-dramaserie Vliegende Hollanders maakt gebruik van CGI

25 augustus 2020 14:10 | amusement | Door Jef Willemsen

© AVROTROS
De Publieke Omroep zet het komend tv-seizoen in op Nederlands drama. De NPO investeert veel geld om de series internationale allure te geven, één van de kopstukken is de nieuwe reeks Vliegende Hollanders.

Tijdens de NPO najaarspresentatie kon de historische dramaserie met Daan Schuurmans en Fedja van Huêt op speciale aandacht rekenen.

Luchtvaartgeschiedenis

Regisseur Joram Lürsen deed allerlei interessante details uit de doeken over de achtdelige serie die zich afspeelt tussen 1919 en 1939. In die periode beleefde de geschiedenis van de Nederlandse burgerluchtvaart z'n start dankzij de inzet van Anthony Fokker (Fedja van Huêt) en KLM-oprichter Albert Plesman (Daan Schuurmans).

Computervliegtuigen

Lürsen liep echter tegen een probleem aan bij het maken van de serie: "Elke aflevering schiet een paar jaar vooruit en dan zijn er nieuwe toestellen nodig die er allemaal niet meer zijn." De productie heeft één authentiek vliegtuig nagemaakt, de rest van de toestellen komen geheel uit de computer. "In Nederland wordt al heel veel gebruik gemaakt van animatietechnieken, maar het meeste zie je niet omdat we het juist inzetten om dingen weg te halen. Dit is nog nooit zo groots aangepakt."

Vliegende Hollanders is vanaf 18 oktober te zien om 21.20 uur op NPO 1.

Meer over