Nieuwe wet verbiedt websites leeftijden van acteurs te vermelden

In Californië is een opmerkelijke wet aangenomen. Vanaf 1 januari 2017 mogen entertainmentwebsites als de Internet Movie Database niet meer vermelden hoe oud een acteur of actrice is. 

De wet is bedoeld om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan. Volgens Gabrielle Carteris (55), voorzitter van de acteursvakbond SAG-AFTRA, wordt er in Hollywood teveel gekeken naar getallen. Carteris meent dat met name vrouwen hier het slachtoffer van zijn. Zodra ze "een zekere leeftijd" hebben bereikt, worden ze vaak niet eens meer gevraagd voor audities. 

Wettelijk verplicht

Om leeftijdsdiscriminatie voortaan lastiger te maken, kunnen acteurs een formeel verzoek indienen hun leeftijd en geboortedatum niet meer online te vermelden. Daardoor zijn websites als Internet Movie Database en Wikipedia per 1 januari 2017 verplicht die informatie te verwijderen. SAG-AFTRA juicht de nieuwe wet toe, anderen noemen het een poging tot internetcensuur. 

Beverly Hills 90210

Overigens is Carteris wellicht zelf de meest beruchte uitzondering op die regel. In de jaren 90 kreeg ze een rol in Beverly Hills 90210 als de ietwat stoffige scholiere Andrea Zucherman. Haar personage was 16, maar Gabrielle was zelf al 29. Om problemen te voorkomen zei ze op advies van een advocaat tegen de makers dat ze "ouder dan 21" was. 

Reageren