Nooitmeerdijk: Zes GTST-acteurs die nooit meer terugkomen

23 februari 2016 10:29 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

GTST is al 25 jaar een springplank voor jong talent. Veel sterren zijn best bereid nog eens terug te keren, maar voor deze zes lijkt een retourtje Meerdijk ondenkbaar.

Babette van Veen, Wilbert Gieske en Casper van Bohemen kwamen met liefde terug naar de soap. Dat lijkt bij deze ex-collega's een stuk minder waarschijnlijk...

6) Rop Verheijen (Robin Visser)

Afbeelding
Rop Verheijen speelde tussen 2001 en 2005 de rol van Robin Visser, het verstandelijk beperkte broertje van Benjamin Borgers (Winston Post). Het personage was uniek in de soapwereld en Rop speelde de rol zó overtuigend dat veel kijkers dachten dat hij niet acteerde. Verheijen werd er op den duur wat moe van dat fans hem als Robin behandelden, meer dan genoeg reden om niet terug te willen in de serie. Sowieso waren de vroege jaren zero een gekke tijd waarin het paranormale de boventoon voerde in Meerdijk: Bings moeder Dorothea had aan de lopende band visioenen en Robin bleek ineens zijn overleden broer Benjamin te kunnen zien. Maar ja, Robin was niet helemaal goed dus hij werd niet geloofd. Na de begrafenis van Benjamin was Robin ineens verdwenen en niemand lijkt hem tot nu toe te missen. Uitgerekend in Familie Kruys werd indirect het lot van Robin onthuld toen Kirk Kruys (Rop) auditie kwam doen bij GTST omdat zijn overleden personage terug zou komen in een droom.

5) Isa Hoes (Myriam van der Pol)

Afbeelding

Toen GTST van start ging in 1990 was Isa Hoes als Myriam al snel een van de blikvangers. Zelfs als ze geen tekst had, viel de chaotische serveerster op dankzij haar bizarre sieraden en nog gekkere kapsels. Na drie jaar had Isa het echter wel gezien. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging en liet zich uit de serie schrijven. Myriam verhuisde naar Parijs met d'r nieuwe liefde en kwam alleen nog even terug als gast bij het huwelijk van Arnie en Roos. In een interview lichtte Hoes haar vertrek toe: "Ik was er wel klaar mee. Mijn alter ego had werkelijk alles al wel meegemaakt: van de meest genante situaties tot en met het verlies van haar grote liefde. Het was mijn tijd om op te stappen." Aan een comeback moet de ster van Celblok H dan ook niet denken: "Het was geweldig om Myriam te mogen spelen, maar ik zou het niet nog een keer willen doen. Dat zou voelen als een gepasseerd station."

4) Reinout Oerlemans (Arnie Alberts)

Afbeelding

Strikt genomen kán Arnie, van 1990 tot 1996 een vaste waarde in de soap, niet meer terugkomen. De hunk van het eerste uur werd immers getroffen door een lot dat maar weinig soapies overkomt: zijn lijk werd gevonden. Arnie werd jaren dood gewaand nadat zijn vliegtuig crashte in de jungles van Venezuela. In 2005 werd zijn lichaam echter gevonden en geborgen, wat een comeback wat lastig maakt. Maar als Reinout Oerlemans echt terug wilt, valt daar vast wel een mouw aan te passen. Casper van Bohemen keerde immers ook terug als Hans, de moordlustige tweelingbroer van de overleden Frits van Houten. Vorig jaar beweerde Reinout dat hij heus nog wel een keertje net als vroeger naar Meerdijk zou willen komen. Maar goed, na GTST groeide Reinout uit tot een mediamagnaat, verhuisde hij met z'n gezin naar Los Angeles en lijkt hij voorlopig veel te druk voor zijn soapcomeback. 

3) Georgina Verbaan (Hedwig Harmsen)

Afbeelding

Georgina Verbaan is 18 als ze in 1997 haar soapdebuut maakt als Hedwig, het jonge zusje van de mateloos populaire Jessica Harmsen (Katja Schuurman). Waar Jessica ijverig en getrouw is, heeft de extravagante Hedwig een broertje dood aan werk, school en verantwoordelijkheid. Ze wil vooral zoveel mogelijk lol maken en probeert zelfs het ingedutte liefdesleven van haar oom Govert op te peppen door hem te koppelen aan haar lerares Wil de Smet. Uiteindelijk verdwijnt Hedwig in 2000 uit de serie. Ze heeft de loterij gewonnen, hoeft nooit meer te werken en gaat daarom vrijwilligerswerk doen in Afrika. Voor Verbaan was haar GTST-exit de start van een indrukwekkende carrière. Niet veel acteurs kunnen pochen met het feit dat ze ver voor hun 40e al twee Gouden Kalveren op de schoorsteenmantel hebben staan. Spelen in GTST is hard en eerlijk werk, maar een derde Kalf valt er niet mee te winnen.

2) Paul Groot (Stan Nijholt)

Afbeelding

Paul Groot had zijn universitaire diploma theaterwetenschappen al op zak toen hij in 1993 de rol van stoere, maar gevoelige graffitikunstenaar Stan Nijholt kreeg. Groot werd mede dankzij z'n looks direct een meisjesidool, maar in 1996 was hij wel klaar met de serie. Stan reisde zijn grote liefde Fatima achterna naar Turkije. Een comeback lijkt uitgesloten, al was het maar omdat Nederland hem sinds 2001 beter kent als de koning van de typetjes. Eerst als lid van het legendarische Kopspijkers cabaret en sinds 2004 met Owen Schumacher in Koefnoen. Inmiddels is hij zo vereenzelvigd met het persiflageprogramma dat zelfs áls hij terug zou willen, het aan zou voelen als een grote grap.

1) Angela Schijf (Kim Verduyn)

Afbeelding

Net als Georgina Verbaan was actrice Angela Schijf pas 16 toen ze in 1996 haar opwachting maakte in de soap. Ze speelde weesmeisje Kim Verduyn, een alles behalve makkelijke tiener die in het begin vooral het leven van haar adoptievader Jef Alberts onmogelijk maakt. Pas als haar nieuwe moeder Sylvia Alberts sterft aan kanker, komen Kim en Jef nader tot elkaar. Een andere belangrijke verhaallijn voor Kim is het geheim van haar afkomst, dat ze samen met broer Julian (Cas Jansen) weet te ontrafelen. Maar daarmee is de koek voor Kim wel zo'n beetje op. In 1999  gaat ze naar het buitenland om te studeren en dat was het laatste wat we van d'r hoorden. De kans dat Angela ooit nog in de huid van Kim kruipt is minimaal. Al haar vrienden van toen zijn weg uit Meerdijk, net als haar adoptievader Jef. Angela zelf is sowieso druk genoeg dankzij al haar acteer-, presenteer- én jureerwerk. En zeg nou zelf, stél dat Kim een comeback maakt, dan zou het toch vooral een grote crossover met Flikken Maastricht lijken?

Meer over