Musicalster rijker

Noortje, Freek, Brigitte en Tommie over de finale van Op Zoek Naar Maria

4 april 2021 13:09 | amusement | Door Irma Tomas

© Elvin Boer

Nederland is een nieuwe musicalster rijker na de komende finale van Op zoek naar Maria. Maar het ging niet vanzelf. De oud-winnaars weten precies wat de finalisten al die weken hebben doorgemaakt.

Tekst: Dominique Hofman

Brigitte Heitzer (Op zoek naar Evita, 2007)

Geen haar op haar hoofd die eraan dacht om op tv te auditeren. Wat als ze een valse noot zou zingen? Toch deed Brigitte Heitzer (41) mee, op aanraden van panellid Erwin van Lambaart. De producent had haar twee keer aangenomen als understudy van Chantal Janzen en wist wat hij in huis haalde. Vrije tijd was er vrijwel niet. Overdag repeteren en ’s avonds op de bühne in Tarzan. “Zoiets moet je alleen doen als je jong bent.” Die valse noot kwam gelukkig nooit voorbij. Al vanaf de eerste week overdonderde de spontane Limburgse het publiek en de jury, met name Vlaming Peter Van De Velde die haar liefkozend ‘Brigitteke’ noemde. Al had Heitzer tijdens het overwinningslied bijna geen stem meer, het maakte de vreugde er niet minder om. “Als ik zie hoe blij mijn vrienden en familie voor me waren, word ik bijna weer emotioneel.” Elf jaar later mocht ze opnieuw Evita spelen en gelukkiger kon je haar niet maken. “Ik was toen nog te jong om iemand met zo veel bagage te spelen. Nu heb ik haar echt omarmd.”

Freek Bartels (Op zoek naar Joseph, 2008)

Met een strak gezicht keek Freek Bartels (34) naar Frits Sissing. Zijn donkere Bambi-ogen waarom hij bekendstond, wijd open. Bloednerveus was-ie. Zou hij over een paar seconden zijn naam horen en ‘Laat je droom bestaan’ mogen zingen? De showtrap aflopend, in die regenboogjas van Joseph. 21 jaar was Bartels toen hij auditie deed. Een dijk van een stem en al wat musicalervaring op zak, en toch zonder verwachtingen de wedstrijd in. “Ik dacht: heb niks te verliezen, laten we het gewoon maar proberen.” De ene show was hij een vrolijk dansende snuiter, dan weer de dromerige jongeman of, het finaleklapstuk, de kwetsbare Jezusfiguur die wanhopig zijn vader toezingt. Ja, hij had misschien nóg meer kleuren van zijn Joseph-jas kunnen laten zien, aldus Willem Nijholt, maar het Tilburgse talent hoorde wel bij de allerbesten. De kijkers waren het eens. Bartels mocht de showtrap af, nu met een brede glimlach en een grote twinkeling in zijn ogen.

Noortje Herlaar (Op zoek naar Mary Poppins, 2009/2010)

Nog eens meedoen aan Op zoek naar …? Bij het idee alleen al breekt Noortje Herlaar (35) het zweet uit. Op de dag van de liveshows kon ze van de spanning alleen maar een paar bananen eten. Leuk, die favorietenrol, maar ze ‘moest het wel nog even doen’. Favoriet was Herlaar inderdaad; maar liefst zeven keer wees een panellid haar aan als dé Nederlandse Mary Poppins. Bij de film droomde ze als kind al weg. “Een magisch personage met een pittig randje, dat ook nog kan vliegen en tappen. Ik zou haar zo weer willen spelen!” De rol was zeker op haar lijf geschreven, bleek ook toen ze I’m the greatest star zong. Een lied over een ambitieus meisje met veel bravoure. “Ik kon toen echt iets van mezelf laten zien: dansen en veel humor erin gooien.” Vier liveshows later was daar die onvergetelijke finaleweek, waarin honderden kinderen gele ballonnen oplieten bij haar oude school. “Ik had toen niet alle tijd om erbij stil te staan, maar nu realiseer ik me hoe bijzonder dit was.” En die spanning? Die gleed na de winst helemaal van Herlaar af.

Tommie Christiaan (Op zoek naar Zorro, 2010/2011)

Een Pietje Bell noemde Nijholt hem, niet ‘gentleman’ genoeg voor Zorro. Tommie Christiaan (35) wist wel beter. Twee jaar eerder liet hij de liveshows van Op zoek naar Joseph aan zich voorbijgaan vanwege zijn hoofdrol in een andere musical. Maakte ook niet uit. De gemaskerde heldenrol paste toch beter bij de rauwe zanger. “Zorro is ook een beetje een Pietje Bell.” Christiaan had al meteen een duidelijk doel voor ogen. Bij de laatste vier horen, al moest hij nog tien keer een slapsticknummer als ‘Make ’em laugh’ zingen. “Verschrikkelijk om te doen. Maar ik heb me voor de volle 300 procent gegeven en soms is het ook goed om uit je comfortzone te treden.” De act, die het publiek wél geweldig vond, bracht hem een stapje dichter bij die laatste vier. Of beter gezegd, de laatste twee. Het finalenummer, BLØFs Omarm me, noemt hij nog altijd een ‘intens moment’ en een van zijn hoogtepunten. Wel jammer dat vlak voor het overwinningslied zijn Zorro-hoed afviel, maar ach. Zijn missie was meer dan geslaagd. 

Op zoek naar Maria | zondag | NPO 1 | 20.25 uur

Meer over