NOS-collega's Rik van de Westelaken begrijpen overstap

8 juli 2016 09:42 | amusement | Door Televizier

© Stefan Heijdendael

Rik van de Westelaken stapt per 1 september over van de NOS naar Net 5. De NOS-collega's van de presentator hebben begrip voor de keuze. "Ik dacht: als er iets moois voorbijkomt voor Rik, dan gaat hij", aldus Astrid Kersseboom in het AD

Van de Westelaken gaat bij Net 5 onder meer een reportageprogramma maken, waarvoor hij de hele wereld over mag reizen. Dat was bij de NOS niet mogelijk. "De heel bijzondere uitzendingen zijn bij de NOS beperkt en ze worden verdeeld onder de presentatoren. Rik wilde meer dan dat", vertelt Kersseboom. 

Gouden kooi

Voor Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, kwam de overstap van de nieuwslezer als een verrassing. "Ik zag zijn vertrek niet aankomen, maar ik wist dat hij nadacht over zijn toekomst. Bij de NOS maken we wat we maken: de nadruk ligt op nieuws en het journaal. Rik wil vaker andere programma's maken, maar dat kan niet bij de NOS. Wat dat betreft zitten onze presentatoren toch in een gouden kooi."

Krachtiger en zelfbewuster

Gelauff mag dan niet verrast zijn door het vertrek van Van de Westelaken, jammer vindt hij het wel. "Natuurlijk vind ik het heel erg jammer. Hij is de afgelopen jaren zo gegroeid tot de presenator die hij nu is. De laatste jaren was hij krachtiger en zelfbewuster dan ooit. Wat mij betreft was hij bij de NOS nog heel erg op zijn plek."

Begrip

"Maar zijn overwegingen om te vertrekken snap ik", vervolgt de hoofdredacteur zijn verhaal in het AD. "De redactie ook trouwens, want nadat hij zijn vertrek had uitgelegd, werd er massaal geapplaudisseerd." 

Van de Veer

Televisiedeskundige Bert van de Veer vindt de overstap wel verrassend. "Ik snap het natuurlijk wel van Net 5. Rik is een populaire man bij de vrouwen waar de zender op mikt. Van de Veer ziet carrièrekansen voor Van de Westelaken bij Net 5, 'maar ziet hem later terugkeren bij het NOS Journaal'. "Ik hoop dat hij er welkom blijft", besluit de televisiedeskundige. 

Meer over