Zwarte Piet is niet meer...

NTR kiest definitief voor roetveegpiet bij Sinterklaasintocht

3 oktober 2018 15:28 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO
Wat de NTR betreft is de klassieke Zwarte Piet voorgoed verleden tijd. Dit jaar wordt de goedheiligman tijdens de intocht en in het Sinterklaasjournaal uitsluitend vergezeld door roetveegpieten.

NTR maakte de kleur van de pieten bekend in een persverklaring

Schoorsteenroet

Volgens de omroep hebben de Pieten een kleurtje omdat ze door de schoorsteen gaan tijdens hun werk voor de Sinterklaas. Daarmee is niet gezegd dat ze niet gekleurd in beeld verschijnen. Want: "De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht."

Geen gouden ring

Ook hebben de Pieten dit jaar allemaal afscheid genomen van de gouden ringen in de oren. Critici hekelden de sieraden omdat het indirect en onbedoeld een link zou leggen naar het slavernijverleden. Om die reden dragen de Pieten geen sieraden en zijn de kleuren van hun Pietenpakken afgestemd op de handschoenen en maillots. Zo ziet iedere Piet er uniek uit.

Geen commentaar

Op de persverklaring na wil de NTR geen uitlatingen meeer doen over het uiterlijk van de Pieten: "Alles wat we er over willen zeggen, staat te lezen op onze website", aldus de omroep.

Sinterklaas komt dit jaar op zaterdag 17 november aan in Zaanstad. Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november te zien. 

Meer over