Onthult deze hint dat Klaas van Kruistum de Mol is?

Klaas stond eerder niet zo hoog op ons Wie is de Mol-verdachtenlijstje. Maar in aflevering 2 gaven de oud-Mollen een verbazingwekkende geheime boodschap.

‘Het laatste woord, letterlijk’ kreeg de tweede aflevering als titel mee. Wie is de Mol zou Wie is de Mol niet zijn als daar geen hint in zou zitten. En ja hoor, op basis van die titel ontdekten fanatieke kijkers een verbluffende boodschap in de laatste opdracht van aflevering 2. De oud-Mollen wijzen gezamenlijk in de richting van Klaas!

Klooster

Hoe zit dat dan? In het mysterieuze klooster liepen de kandidaten langs vijf witte hoofden van oud-Mollen, die hen allemaal tips gaven over het spel. Wanneer Klaas en Cécile het parcours betreden, krijgen we vijf fragmenten te horen:

  • Margriet van der Linden tegen Cécile: “Neem mijn raad ter harte en je zult zien dat de finale binnen bereik is. Het hangt af van je eigen oordeel.”
  • Kees Tol tegen Klaas: “En nog een laatste tip: let goed op je molboek.”
  • Anne-Marie Jung tegen Cécile: “Als je goed hebt opgelet en mijn hele verhaal in je hebt opgenomen, weet je wat je te doen staat als je weer buiten bent. Zoekt en gij zult vinden. Het spel is je legenda.”
  • Dennis Weening tegen Klaas: “Wat zou jij doen als Mol? De Mol doet meestal het tegenovergestelde van wat je denkt. Denk dus contra.”
  • Susan Visser tegen Cécile: “Het spel verandert achter je rug. Kijk om je heen, focus.”


Laatste woorden

Vanwege de titel ‘het laatste woord, letterlijk’ gingen oplettende kijkers puzzelen met de laatste woorden van deze adviezen: oordeel, molboek, legenda, contra en focus. Als je daarvan de laatste letters (‘letterlijk’) neemt, krijg je l-k-a-a-s. Even husselen, en inderdaad: er staat Klaas!

Molboek

Extra bewijs dat dit een hint is: sommige laatste woorden zijn erg opvallend. Het woord molboek kwam eerder nooit voor in het programma: iedereen noemt het een ‘molboekje’. Maar als er per se een K op het einde moet staan, dan maar een keer geen verkleinwoord. Ook het niet-spreektalige contra lijkt krampachtig in het verhaal van Dennis Weening te zijn gezet, puur om een A op het einde te krijgen.

Eerste letters

En ondertussen vormen de eerste letters van de woorden molboek, oordeel en legenda ook nog eens het woord Mol. Als je van contra en focus ook de beginletter toevoegt, wordt het:


cf.
staat voor het Latijnse confer (‘vergelijk’). Deze afkorting wordt gebruikt in woordenboeken en kan wijzen op een gelijkenis. Betekent dit dat Klaas gelijk is aan de Mol? Of is het een dwaalspoor?


Lees ook:
Onze Wie is de Mol-thermometer bij aflevering 2 (waarin we Klaas nog helemáál niet verdachten)

Meer over:

Reageren