Ontslagen Walking Dead producent eist miljoenen van zombieshow

28 september 2016 08:36 | amusement | Door Televizier

© AMC Film Holdings LLC.

The walking dead wordt aangeklaagd door voormalig producent Frank Darabont. Hij werd halverwege het tweede seizoen ontslagen en eist nu 280 miljoen dollar schadevergoeding.

Darabont stond aan de wieg van het succes van de serie en werd destijds binnengehaald door de Amerikaanse zender ABC als creatief genie. Die reputatie was niet geheel onverdiend, zo regisseerde hij films als Shawshank redemption en The green mile. Om Darabont te strikken, beloofde de Amerikaanse zender AMC hem naast z'n salaris maar liefst tien procent van de netto winst.

Ontslag

Inmiddels is Walking dead toe aan haar zevende seizoen. De serie is aan 120 landen verkocht en de omzet van de show wordt in de miljarden geschat. Darabont kan daar naar fluiten omdat hij door de makers werd ontslagen. Hij zou volgens hen ondermaats gepresteerd hebben, maar Frank meent dat dit slechts een smoes was om onder het contract uit te komen. Ook beweert hij dat er niets klopt van de winstregeling. Door handige boekhoudtrucs zou de show op papier nooit winst maken, waardoor Frank en anderen met een soortgelijke deal nooit een cent zien. Dit zat hem dermate dwars dat hij naar de rechter stapte. Volgens de advocaat van Darabont is een schadevergoeding van 280 miljoen dollar daarom op z'n plek.

2018

Als het Amerikaanse gerecht besluit dat de aanklacht van Darabont gegrond is, dan duurt het nog wel even voordat de zaak voorkomt. De rechter heeft pas ergens in 2018 tijd om de zaak te horen.

Meer over