Oorlog om de kijkers: Boer Zoekt Vrouw vs Moordvrouw en Divorce

4 januari 2015 11:40 | amusement | Door Televizier

Wat gaat Nederland kijken op zondagavond? Wordt het het onverwoestbare Boer Zoekt Vrouw of de RTL 4-topseries Moordvrouw en Divorce?

In het verleden beschouwden de concurerrende zenders een zondagavond met Boer Zoekt Vrouw als een verloren avond. Tegen de naar liefde hukerende boeren was geen kruid gewassen. Dus zetten SBS en RTL daar een slechte film of een goedkope buitenlandse serie tegenover.

Maar dit seizoen probeert RTL 4-baas Erland Galjaard een andere, nogal gedurfde strategie uit. Hij programmeert twee topseries van Nederlandse bodem tegenover Boer Zoekt Vrouw: Moordvrouw (met echtgenote Wendy van Dijk) en Divorce.

3,5 miljoen

Beide series zijn normaal gesproken goed voor 2 miljoen kijkers per stuk, maar het kan bijna niet anders of die cijfers zullen dramatisch dalen. De ongeveer 3,5 miljoen Boer Zoekt Vrouw-fans zullen hun programma nooit laten vallen. In het AD legt Galjaard zijn keuze uit: „RTL heeft de afgelopen jaren zeer succesvol gebouwd aan drama op de zondagavond, ook met series als Nieuwe Buren en De Man met de Hamer. We willen de kijkers van kwalitatief uitstekend drama blijven bedienen op de avond dat we dat al jaren doen. Ondanks Boer Zoekt Vrouw en eventueel lagere cijfers.”

Opnemen of terugkijken

Die verklaring van Galjaard is een beetje curieus, want waarom zou je twee van je beste series opofferen? Hoe dan ook, de kijkers hoeven geen van de drie programma's te missen. Ze kunnen Moordvrouw en Divorce live bekijken en Boer Zoekt Vrouw gratis terugkijken via Uitzending Gemist of Boer Zoekt Vrouw live bekijken en de twee series opnemen.

Dit is de keuze:

Boer Zoekt Vrouw 20.20 uur op NPO1
Moordvrouw om 20.00 uur en Divorce om 21.00 uur op RTL 4 

Meer over