Nieuw programma

Operatie obesitas onderzoekt feiten en fabels over maagverkleiningen

8 september 2021 06:00 | amusement | Door Wieger Favier

© Olivier Ashley - SteppingStone
Dankzij een maagverkleining kunnen mensen met ernstig overgewicht blijvend gewicht verliezen. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan deze zware ingreep, blijkt in het nieuwe programma Operatie obesitas met Olivier Locadia (Willie Wartaal). Dit zijn de feiten en fabels rond maagverkleiningen.

Enorm gewichtsverlies

Veelvoorkomende maagverkleiningsoperaties zijn een gastric sleeve en de gastric bypass, waarbij de chirurg ook het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omleidt. Na de ingreep heb je minder honger en kun je alleen nog kleine porties eten.

Feit: Patiënten verliezen tot wel 40 procent van hun gewicht. Hierdoor voelen ze zich meestal een stuk beter en lopen aanzienlijk minder kans op gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Fabel: Het klopt niet dat die resultaten vanzelf ontstaan. Patiënten moeten na de operatie ook gezond eten en regelmatig bewegen.

Niet voor iedereen met overgewicht

In Nederland vinden jaarlijks bijna twaalfduizend maagverkleiningsoperaties plaats.

Feit: Alleen mensen met een BMI (Body Mass Index) boven de veertig die het niet lukt om op eigen kracht af te vallen, komen in aanmerking voor de operatie. Voor volwassenen met een BMI van 35 of hoger en een ziekte die door ernstig overgewicht kan verergeren, is een maagverkleining ook een optie.

Fabel: Het is niet zo dat de operatie sowieso te gevaarlijk is voor ouderen. Als de gezondheidsverbetering opweegt tegen de operatierisico’s kunnen ook zij een maagverkleining krijgen.

Risico’s

Elke maagverkleining is een grote operatie en dus niet ongevaarlijk.

Feit: Er is onder meer risico op nabloedingen, lekkage van de maaginhoud, trombose, ontstekingen en een afsluiting van de darmen. Daarnaast hebben patiënten iets meer kans op galstenen, brandend maagzuur en een maagzweer. Mensen met een gastric bypass kunnen misselijk en duizelig worden als ze te snel of te veel suiker of vet binnenkrijgen.

Fabel: Het is niet zo dat de risico’s ontzettend hoog zijn. Volgens De Nederlandse Obesitas Kliniek treedt in slechts 2,3 procent van de gevallen een serieuze complicatie op. Het risico op overlijden is 0,1 procent.

 

Operatie obesitas begint op woensdag 8 september op NPO 3 om 21.20 uur

Meer over