'Impact op politieke en maatschappelijke debat'

Opiniepeiler Gijs Rademaker gebukt onder grote druk

25 september 2021 10:28 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 3
Gijs Rademaker oogt als opiniepeiler bij EenVandaag de rust zelve, maar de 43-jarige journalist is eerlijk over de grote druk die zijn werk met zich meebrengt.

Rademaker schoof aan bij Media inside om de week door te nemen en deed terloops een ontboezeming over zijn werk als opiniepeiler. 

Druk

Het gesprek begon over het ontstaan van de DinoCast, de podcast die hij samen met Maarten van Rossem maakt over dino's. Gijs: "Weet je: er staat zoveel druk op mijn werk. Dat is vreselijk om te zeggen, maar daar heb ik soms best wel last van. Je ziet altijd andere mensen altijd programma's maken waar ze heel erg blij van worden. En ik word wel heel blij van mijn werk, maar die druk is zo groot dat ik iets anders wilde doen wat dat niet heeft."

Invloed

Media inside-presentator Gijs Groenteman vroeg zich af of opiniepeiler echt wel zo'n stressvol beroep is: "Ja, zo voel ik het wel. Niet alleen omdat ik het goed wil doen, maar ook omdat we bij EenVandaag een miljoen kijkers hebben. Wat je vertelt, de uitslagen die je deelt, hebben impact op het politieke en maatschappelijke debat. Dan is het de dagelijkse druk om dat goed te willen doen."

Burn-out

In het verleden heeft Rademaker al meerdere malen voor zijn eigen gezondheid pas op de plaats moeten maken. Rond 2014 werd hij getroffen door een burn-out waar hij naar eigen zeggen nooit helemaal van hersteld is. Vorig jaar moest hij noodgedwongen zijn vakantie verlengen om echt tot rust te komen: "Ik heb er in overleg een paar dagen aan vastgeplakt. Ik sliep twee weken lang tien uur per nacht en werd dan nog moe wakker. Ik had mezelf overschat."

Meer over