Geen verdwaalde sokken

Oud-deelnemers Bed & Breakfast geven tips

29 oktober 2018 11:02 | amusement | Door Televizier

© Omroep Max

Een nieuw seizoen van Bed & breakfast met een vertrouwd beeld. Eigenaren die elkaars B&B testen en lekker klagen over harde bedden en spinnenwebben. Enkele gouden tips voor uitbaters van oud-deelnemers Ans en Melissa.

Tekst: Tijgerbloedteksten

Vergeet de badjassen niet

Gasten die met een vinger het stof monsteren en kritisch de plaatsing van de stopcontacten bekijken. Het hoort erbij in Bed & breakfast, succes zit in de details. Melissa: “Je moet voor perfectie gaan. Bij ons hingen allemaal verschillende kleerhangers in de kasten, en daar viel een van onze gasten over. Ik had er nooit bij stilgestaan dat het slordig oogt.” Andere zaken die je echt niet mag vergeten: genoeg haakjes in de badkamer, géén tweepersoonsbed met een spleet in het midden. En, heel belangrijk: vergeet de badjassen en slippers niet. Zeker in een wat luxere suite of een B&B waarin je over de gang naar de badkamer moet.

Privacy versus gezelligheid

In een B&B kun je best dicht op elkaar zitten. Het is zaak om de juiste balans te vinden tussen privacy en gezelligheid. Ans: “Sommige mensen willen graag kletsen, dat moet je als uitbater aanvoelen. Zonder mensenkennis kom je niet ver in dit vak. Ik laat gasten verder zo veel mogelijk met rust. Ze kunnen zelf koffie en thee pakken, en als ze iets willen, hoor ik het wel. Je bent er wel, maar je bent er ook niet.” Melissa: “Ik zorg altijd voor een persoonlijke ontvangst, maar ik ga niet met iedereen een wijntje drinken. En ik sta ze zeker niet in de gang op te wachten om iets leuks met ze te gaan doen. Wanneer mensen zijn ingecheckt, kom ik ook nooit ongevraagd op de kamer.”

Houd het brandschoon

Een inkoppertje, maar verrassend vaak een struikelblok. Haren in het doucheputje, schimmel op de muren en stofnesten onder het bed kunnen echt niet. Maak schoon als een Volendamse poetsvrouw. En let goed op bij het stofzuigen, tipt Melissa. “Dat doe je vaak te snel, dus: op je knieën naast het bed en goed kijken. Gasten zijn niet blij, als ze een verdwaalde sok of handdoek vinden. En iedereen loert naar stof en spinnenwebben.” Spinrag is wel een dingetje. Melissa: “In onze aflevering hadden we er alle drie last van. Je kunt die spinnen wel buiten zetten maar voor je het weet, zijn ze terug.” Ans: “In een van de afleveringen bleef een vrouw maar zeuren over een enkele haar die ze had gevonden. Wat een gezeur, dat kan een keer gebeuren.”

Het is geen hotel

Een uitgebreid ontbijtbuffet, de bedden rechttrekken zodra een gast even van de kamer af is; dat past niet in de B&B-sfeer, vindt Ans. “Natuurlijk moet je de gasten in de watten leggen, maar overdrijf het niet.” Doorslaan naar de andere kant is ook geen goed idee: “Ik logeerde eens in een B&B waar de gasten zelf hun bed moesten afhalen. Dat is me net iets te huiselijk.” De B&B van Melissa is bijna een hotel, geeft ze toe: “Qua service, minibar en zeepjes neigt het er wel naar. Maar we proberen altijd het huiselijke gevoel te bewaren.”

Een goede entree is de beste binnenkomer

Ans: “Een van onze gasten vond het raar dat je vanaf de straat meteen binnenkomt in de kamer. Dat heb ik in mijn oren geknoopt. Een goede binnenkomer is belangrijk. Nu laten we de mensen via de tuin binnen, dan zien ze meteen hoe mooi het is.” Melissa: “Zorg ervoor dat buiten alles er netjes uitziet, dat er een gezellig plantje staat. Als het buiten warm oogt, is het binnen helemaal een cadeautje.”

Val op!

Ans: “Onze B&B is een oude leerlooierij, gasten vinden dat altijd interessant. Je moet iets hebben waarmee je opvalt. Dat kan van alles zijn, met een excentrieke of supergezellige inrichting scoor je ook punten.” Melissa: “Zorg ervoor dat je iets kunt vertellen over je B&B, kleur het in. Gasten vinden het fijn om er een verhaal bij te krijgen.”

Wees jezelf

Melissa: “Doe je niet anders voor dan je bent, ga niet een uitgebreider ontbijt serveren dan je normaal doet. Als je het mooier maakt dan het is, val je snel door de mand.” Ans is het daar roerend mee eens: “Mensen waarderen het vooral als jij je vriendelijke zelf bent, dat is het belangrijkste.”

Ans runt samen met haar man Peter een bed and breakfast in een oude leerlooierij in Brabant, de B&B van Melissa en haar man Reinier zit in een buitenplaats aan de Vecht.

Bed & breakfast | maandag | NPO 1 | MAX | 21.05

Meer over