Vanaf 26 september

Oud-deelnemers geven tips om Hunted te winnen: 'Blijf op je hoede'

26 september 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Elvin Boer

De jagers van Hunted staan klaar om een nieuwe lichting kandidaten in de kraag te vatten. Sophie Goderie bleef in 2018 met haar partner Eileen uit handen van het opsporingsteam en geeft gouden tips.

Kies een passende partner

“Dat klinkt enorm voor de hand liggend, maar het is wel essentieel. Je gaat drie weken lang dag en nacht met elkaar doorbrengen. Dan is het belangrijk dat je elkaar kent en waar nodig aanvult. Die mazzel had ik met Eileen. Zij is onstuimig en gaat het liefst recht op haar doel af, ik ben wat voorzichtiger en check alles graag nog eens extra. In ons geval zorgde die tegenstelling voor een goede balans.”

Lees snel : Dit zijn de deelnemers van Hunted 2022 

Vermijd drukke gebieden

“Grote steden en industrieterreinen hangen vol met camera’s, dus daar moet je zo ver mogelijk van uit de buurt blijven. Op het platteland en in de natuur ben je minder snel te traceren. Maar je mag tijdens de opnames de wet niet overtreden, dus wildkamperen is eigenlijk geen optie. Zorg in ieder geval dat je niet te veel spullen meeneemt en kies vooral voor praktische zaken. Een landkaart, een zakmes, voedzaam eten als roggebrood en een goede slaapzak zijn onontbeerlijk.” 

Accepteer het gebrek aan privacy

“Vooraf had ik geen weet van de psychologische impact van weken uit je eigen, vertrouwde omgeving zijn. Je bent steeds bij mensen te gast en daardoor kun je nooit echt ontspannen of helemaal jezelf zijn. Daar moet je jezelf op instellen en waar mogelijk momentjes voor jezelf creëren. Bijvoorbeeld door minder vaak te logeren en te liften en meer te lopen en kamperen.”

Wees niet overmoedig

“De grootste valkuil is overschatting. Als je de eerste week hebt overleefd dan ligt overmoed op de loer, maar je moet continu alert zijn. De hunters hebben meer ervaring dan jij. Het zijn pro’s die ieder seizoen beter worden. Dus blijf op je hoede, luister naar je intuïtie en laat je aandacht niet verslappen: wissel nog een keer extra van auto, loop stukken door het bos: doe het goed of doe ’t niet.”

Vertrouw niemand

“Het heeft weinig zin om vooraf allerlei onderduikadressen te regelen: de hunters kennen je netwerk en lichten je telefoon door. Ga er dus maar vanuit dat ze iedereen in de gaten houden. Je hebt het meest aan de personen die je onderweg tegenkomt. Om de hunters op een dwaalspoor te brengen vroegen we vaak aan willekeurige mensen wat hun plan zou zijn. De meeste mensen zijn bereid je te helpen, maar uiteindelijk kun je alleen jezelf vertrouwen.”

Gun jezelf tijd om te landen

“Je leeft drie weken lang in een hele kleine wereld waar alles voortdurend draait om één doel: de strijd overleven. Als de opnames erop zitten en je weer teruggaat naar het normale leven is dat een enorme omschakeling. Ik had echt twee dagen nodig om bij te komen en te landen. Gun jezelf die tijd. Het is hoe dan ook een ongelooflijk avontuur waar ik zó weer aan mee zou willen doen.”

Hunted is vanaf maandag 26 september wekelijks om 20:25 uur te zien op NPO3.

Meer over