'Had veel eerder moeten gebeuren'

Oud-presentatoren Te Land, Ter Zee en in de Lucht zijn blij met de terugkeer van het programma

13 februari 2024 12:27 | amusement | Door Tessa Kok

© ANP Kippa

Deze week werd bekendgemaakt dat Te land, Ter Zee en in de Lucht zijn langverwachte terugkeer op televisie maakt. Het programma was jarenlang te zien bij de AVROTROS, maar wordt dit keer uitgezonden op RTL4. Oud-presentatoren André van Duin, Jack van Gelder en Ron Boszhard zijn enthousiast over de comeback. 

Dat vertellen ze in een interview met De Telegraaf.

Lang geduurd

André van Duin laat in het interview weten dat hij niet begrijpt waarom Te land, Ter Zee en in de Lucht niet eerder is teruggekeerd op de buis. ''Dit had veel eerder moeten gebeuren'', zegt hij erover. Van Duin presenteerde het programma van 1978 tot 1979. ''Ondanks dat het al dertien jaar niet meer op televisie is, blijven de herhalingen ontzettend succesvol. Producenten zouden wel heel doof en blind zijn als ze het geen nieuw leven in zouden blazen'', concludeert van Duin.

Ook Jack van Gelder is zeer te spreken over de terugkeer van het programma. Hij presenteerde de show van 1984 tot 1986. Van Gelder is van mening dat het succes van de show komt omdat het zo tijdloos is. ''Het blijft leuk om mensen anderhalf jaar te zien kloten aan iets dat binnen tien seconden uit elkaar dondert.'' Jack gaf na de jubileumuitzending van vorig jaar aan dat hij er open voor zou staan om het programma weer te presenteren. De keuze is echter gevallen op Ruben Nicolai, wat Jack zeker begrijpt. ''Ik ben niet meer de jongste en Ruben is onwijs leuk, in alles wat hij doet.''

Van AVROTROS naar RTL

Ron Boszhard, die het populaire programma presenteerde van 2007 tot 2010, is eveneens blij met de comeback van het programma. Wel zegt hij dat hij het jammer vindt dat het programma naar RTL is gegaan. ''Het is jammer dat de publieke omroep na de succesvolle herhalingen van vorig jaar, niet besloot een nieuw seizoen te maken. Ik weet dat het heel prijzig was om te maken, dus ik begrijp dat het lastig is. Maar ik vind het wel een programma dat bij de publieke omroep hoort'', zegt hij tegen De Telegraaf.

''De 'gewone man' die maandenlang een een karretje in elkaar knutselt, het is echt iets voor het volk. Dus het is afwachten hoe het bij de commerciële zal gaan'', voegt hij daar nog aan toe.

De nieuwe reeks van Te land, Ter Zee en in de Lucht bestaat uit vier afleveringen en wordt in De Efteling opgenomen. Het is nog niet bekend wanneer het programma op de buis te zien is.

Meer over