Even voorstellen

Wie is wie in The Passion 2023?

3 april 2023 10:00 | amusement | Door Dominique Hofman

© Sander Mulkens

Naast verteller Thomas van Luyn heeft The Passion zeven andere bekende Nederlanders bereid gevonden om het paasverhaal te vertellen. Deze dertiende editie verwelkomt veelzijdig talent én een oude bekende.

Sinan Eroglu (Jezus)

Sinan Eroglu is nog niet heel bekend bij het grote publiek, maar daar komt dankzij The Passion verandering in. De acteur speelt met name in (romantische) komedies en, interessanter nog, hij zingt Jacques Brel-liedjes in het Turks. Een verhaal vertellen op muziek, daar voelt hij zich goed bij, zeker in de gedaante van Jezus. Eroglu vroeg nota bene zelf aan de productie of hij deze rol mocht vertolken. Sinds hij eind vorig jaar vader is geworden, vindt hij het belangrijk om Jezus’ boodschap – wees dankbaar en oordeel niet – door te geven aan zijn eigen zoon.

Sinan Eroglu voor The Passion 2023
Sinan Eroglu voor The Passion 2023

Marlijn Weerdenburg (Maria)

Musicalfans weten al lang dat Marlijn Weerdenburg meer kan dan acteren en presenteren. Het AVROTROS-gezicht heeft een gouden stem, dat liet ze eerder al horen in musicals als Soldaat van Oranje en Diana & zonen. Die laatste is een verhaal over een moeder – prinses Diana – die vecht voor het geluk van haar kinderen, net zoals Maria die haar zoon Jezus alle geluk toewenst. Weerdenburg wil als Maria zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven. Ze weet hoe het voelt om een dierbare los te laten: in 2021 overleed haar moeder, vlak voor de geboorte van haar tweede zoon. Tot voor kort toerde ze door het land met een voorstelling over deze heftige periode.

Marlijn Weerdenburg voor The Passion 2023
Marlijn Weerdenburg voor The Passion 2023

Buddy Vedder (Judas)

Kijkers gaan een andere Vedder zien dan die ze van tv kennen. Even is hij niet het vrolijke panellid van The Masked Singer of de vlotte presentator van Holland’s Got Talent: in The Passion vertolkt Vedder de rol van Jezus’ verrader Judas. De Bijbelse verhalen kent hij al van jongs af aan. Op zijn christelijke basisschool speelde de tv-ster als achtjarige mee in de kerstvoorstelling in de kerk. “Hé Buddy je kan eigenlijk best leuk zingen”, zei iemand achteraf tegen hem. En dat kan hij nog steeds.

Buddy Vedder voor The Passion 2023
Buddy Vedder voor The Passion 2023

Ferdi Stofmeel (Petrus)

De Beentjes van Sint-Hildegard, Komt een Man bij de Dokter en Tweede Hans: in films en series laat Ferdi Stofmeel zich vooral van zijn komische kant zien, maar serieuze rollen gaan hem net zo goed af. De acteur weet precies hoe hij Petrus straks wil neerzetten in Harlingen: als iemand die erbij wil horen, maar onzeker wordt als hij eenmaal het vertrouwen krijgt van Jezus. Een zanger zou Stofmeel zichzelf niet noemen, al zou hij het publiek zomaar kunnen verrassen.

Ferdi Stofmeel voor The Passion 2023
Ferdi Stofmeel voor The Passion 2023

Bertrie Wierenga (Maria Magdalena)

Al ruim vier jaar schittert Bertrie Wierenga als de sympathieke Shanti in GTST, nu speelt ze in haar eigen Friesland Jezus’ trouwe discipel Maria Magdalena. Meedoen aan The Passion is voor de actrice al een droom die uitkomt en dan heeft 2023 nóg een spektakel voor haar in petto: vanaf het najaar is Wierenga te zien in de Elfstedentochtmusical De Tocht. Opnieuw in Friesland.

Bertrie Wierenga voor The Passion 2023
Bertrie Wierenga voor The Passion 2023

Dragan Bakema (Pontius Pilatus)

Voor het eerst in dertien jaar ziet het publiek hoe Pontius Pilatus zich voelt nadat hij Jezus heeft laten kruisigen. Aan Dragan Bakema de primeur om dit te spelen. En de acteur kan niet wachten, want zoals hij zelf zegt: hij is gemaakt voor spektakel. Dat is ook terug te zien op zijn cv. Bakema speelde onder meer in de bloedstollende misdaadserie Keizersvrouwen en de David Bowie-musical Lazarus.

Dragan Bakema voor The Passion 2023
Dragan Bakema voor The Passion 2023

Nhung Dam (Claudia Procula)

In deze editie van The Passion staat Pilatus er dan ook niet alleen voor, want KRO-NCRV heeft ervoor gekozen om Claudia Procula ook een rol te geven in het door mannen gedomineerde evenement, oftewel de vrouw van Pilatus. Deze rol wordt vertolkt door Nhung Dam die je kunt kennen van Dertigers, Het Jaar van Fortuyn en Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen. Ook bracht ze onlangs het boek Definitie van Liefde uit.

Nhung Dam en Dragan Bakema voor The Passion 2023
Nhung Dam en Dragan Bakema voor The Passion 2023

Anita Witzier (verslaggever)

Iemand die zijn of haar hart naar haar openstelt; dat vindt Anita Witzier het allermooiste dat er is. Geen wonder dat de KRO-NCRV-presentatrice met alle liefde meeloopt met de processie, net zoals ze dat in 2021 deed. Witzier hoopt mooie persoonlijke verhalen te horen, aansluitend op het thema ‘leun op mij’.  

Anita Witzier voor The Passion 2023
Anita Witzier voor The Passion 2023


The Passion 2023 is op donderdag 6 april om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1. 

Meer over