Interview

De Geknipte Gast keert terug: 'In elke ontmoeting ga ik op zoek naar drijfveren'

28 januari 2022 10:00 | amusement | Door Wieger Favier

© BNNVARA

In De geknipte gast maakt Özcan Akyol geen kabbelende kapperspraatjes, maar voert hij diepgaande gesprekken met bekende Nederlanders in zijn kapperszaak. ‘Ik zoek altijd naar iemands drijfveren’.

Je ontving al ruim vijftig mensen in jouw zaak, en velen bleken aardig openhartig. Hoe verklaar jij het succes van ‘De geknipte gast’?

“Ik krijg de ruimte voor een langer interview: er zijn geen andere gasten of onderwerpen. Hierdoor ontstaat een intense en gelaagde conversatie. De kapperszaak heeft bovendien een intieme en persoonlijke sfeer, als kijker heb je haast het gevoel dat je erbij zit. De gast voelt zich er makkelijk thuis en is tegelijk een beetje geïmponeerd door die mooie zaak en alle spiegels.”

Ga je de gasten ooit weer knippen?

“Nee, waarschijnlijk niet. Vanwege de armoede bij ons thuis had ik mezelf als kind aangeleerd hoe je mensen knipt. In de eerste negen afleveringen zette ik die vaardigheid nog in. Het gaf een andere dynamiek, waarin meer ruimte was voor humor. Vanwege corona zijn we daarmee gestopt en tegenover elkaar gaan zitten. Dat bevalt zodanig goed, dat we het zo blijven doen.”

Heb je zelf ook een andere rol dan in ‘Sterren op het doek’ en ‘Onze man in Deventer’?

De geknipte gast drijft puur op het interview. Bij Sterren op het doek kijken ook veel mensen vanwege de kunst of om de bekende Nederlander te zien. In mijn radioprogramma Onze man in Deventer voer ik ook langere gesprekken. Dat is nog net iets spannender omdat het live is.”

Wie zijn er allemaal te gast in het nieuwe seizoen?

“In elk geval nemen Robert ten Brink, zangeres Wende Snijders, presentatrice Nadia Moussaid en advocaat Peter Plasman plaats in de kappersstoel. Ik merk dat ik net wat meer ruimte kan nemen, omdat het gesprek nu 20 tot 25 minuten mag duren. In elke ontmoeting ga ik op zoek naar de drijfveren van mensen, vaak komt er dan ook een onbekende kant van hen aan het licht.”

Je komt rustig en soms een tikkeltje afstandelijk over. Raken antwoorden je ook wel?

“Ja, absoluut, maar ik hoef dat niet altijd te tonen. Ik wil sentiment zeker niet vals gebruiken. Ik houd er niet van als een interviewer zichzelf op de voorgrond plaatst door mee te huilen met de gast of het gesprek naar de emotie te sturen. Wel probeer ik hier en daar iets van mezelf prijs te geven, bijvoorbeeld als ik een gevoel of gedachte herken.”

Wat steek je zelf op van de gesprekken?

“Ik leer van iedere gast. Niet alleen over de ander, maar ook over mezelf. Omdat ik zo veel gesprekken voer, begin ik ook patronen te herkennen. Ik weet dat een bepaalde opmerking kan duiden op een gebeurtenis of een verhulde emotie. Een enkele keer denk ik dat ik zelfs beter begrijp wat de ander meemaakt dan diegene zelf. Tegelijkertijd ben ik ook nog vaak verrast door mensen, hun verhalen en onverwachte kanten.”

Het nieuwe seizoen van De Geknipte Gast is vanaf vrijdag 28 november wekelijks om 21:05 uur te zien op NPO2.

Meer over