Patrick Lodiers over zijn laatste seizoen De Reünie

30 april 2017 15:44 | amusement | Door Televizier

© Wim Kluvers/KRO-NCRV

Deze week begint een nieuwe reeks van De reünie, met Patrick Lodiers als presentator. Voor hem wordt dit het laatste seizoen.

Heb je weer leuke klassen in de aanbieding?

“Natuurlijk. In de eerste aflevering hebben we de klas van festivalfotograaf Rutger Geerling. Ik ben met hem naar Rio de Janeiro geweest waar hij een groot feest moest vastleggen. En in aflevering 2 hebben we de klas van Pim Fortuyn. We hebben ook een special over de Pierson-rellen, de krakersrellen in Nijmegen begin jaren 80. Die krakersclub hebben we samengebracht.”

De reünie heeft sinds jouw komst drie jaar geleden een behoorlijke ontwikkeling ­door­gemaakt. Heb jij dat mede aangejaagd?

“Zeker! Het was al een heel goed programma, maar je moet blijven kijken of het nog met de tijd meegaat. Ik wilde graag kleinere klassen, zodat mensen langer aan het woord kunnen komen. En ik hou van vaart in een programma, dus er zijn ook meer filmpjes tussendoor. Daarnaast heeft De reünie nóg meer maatschappelijke relevantie gekregen door mensen als mensenrechtenadvocaat Bart Stapert of oorlogsfotograaf Eddy van Wessel uit te nodigen.”

Wat vind jij de kracht van het programma?

“Een ‘reünie’ is samenkomen en delen van verhalen over vroeger en over hoe je nu in het leven staat. Dat maakt het zo’n sterke titel en zo’n sterk format. Ook omdat je in deze setting sociaal-maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht kan brengen van een groot publiek dat daar misschien normaal gesproken niet zo in geïnteresseerd is.”

Je maakt dit seizoen van De reünie nog af, maar bent alweer in dienst van BNN-VARA. Waarom terug op het oude nest?

“Ik ga niet terug. Ik ga iets ánders doen. De nieuws BV is radio, is actualiteit en is een dagelijks programma. Een totaal ander métier dan human interest televisie. Toen ik werd gevraagd dacht ik: het is weleens goed om uit je comfort zone te springen. Ik krijg goede opvolgers bij De reünie: Anita Witzier gaat de klas doen en Jan Kooijman en Ajouad El Miloudi gaan de reportage­filmpjes maken.”

Je wilde drie jaar geleden bij KRO-NCRV al de serieuze nieuwskant op. Waarom lukte dat niet?

“De agendadruk van De reünie was groot en een tweesporenbeleid human interest en nieuws bleek lastig te zijn. Mensen vinden dat moeilijk te bevatten. Dus ik heb geknipt. Alleen nog nieuws. Ik ben 45 en als ik nog een keer die journalistieke kant van mezelf wil ontdekken dan moet ik nu beslissingen nemen. Het is een enorme sprong in het diepe. Vóór mij zaten Felix ­Meurders en Eric Corton in De nieuws BV naast ­Willemijn Veenhoven. Niet de minsten… En nu ik…
ik moet alles nog leren. Maar stél dat het me lukt, dan heb ik ook het radiovak geleerd. Dat is toch leuk!”

De Reünie, vanaf zondag 30 april export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 20.20, NPO 1  

Meer over