Patrick Stoof over Leven in de Brouwerij

30 januari 2017 10:38 | amusement | Door Televizier

Nederland telt zo’n zeshonderd soorten speciaalbier. In het nieuwe programma Leven in de brouwerij ontdekken Patrick Stoof en Kasper van Kooten die verborgen brouwerswereld én maken ze hun eigen bier.

Patrick, een programma over bier maken was vast geen straf?

“Absoluut niet, we hebben genoten tijdens de opnames. Leven in de brouwerij is van oorsprong een Belgisch format, daar heette het Tournée Générale, oftewel ‘rondje van de zaak’. Ik vond dat al een machtig mooi programma, dus ik hoefde niet lang na te denken toen Avrotros me voor de Nederlandse versie benaderde. Zeker toen ik hoorde dat ik het samen met m’n oude vriend Kasper van Kooten mocht gaan doen.”

Heeft Nederland eigenlijk wel een biercultuur?

“Jazeker, een hele diverse en unieke zelfs. We doen wat speciaalbieren betreft absoluut niet onder voor bierlanden als België en Duitsland. In Leven in de brouwerij laten we zien wat onze brouwers in huis hebben, van blond tot donker en van IPA tot Stout. Overigens ben ik geen bierprofessor hoor, hooguit een enthousiaste liefhebber.”

Wat is je band met bier?

“Ik ben opgegroeid in Eindhoven en Veghel, daar hoort bier bij het goede leven. Kasper is van huis uit meer een wijndrinker, met die tegenstelling openen we de serie ook. In ons blauwe busje trekken we langs verschillende bierbrouwers om verhalen te horen en inspiratie op te doen voor het eigen bier dat we gaandeweg gaan brouwen. Overigens was ik samen met Kasper toen ik een van de lekkerste biertjes ooit dronk. We waren twintig jaar geleden op Curaçao voor een theaterproject met jongeren. Daar schonken ze een lokaal bier dat werd gebrouwen met zeewater, waardoor het een hele eigen, frisse smaak had.”

Wat is de magie van bier?

“Dat zijn toch vooral de verhalen van de mensen die het maken. We maken portretten van de brouwers die net zo divers zijn als hun bier. Van hipsters tot de trappistenbroeders: de persoonlijkheid en de achtergrond van de brouwer bepaalt de samenstelling en smaak van hun product. Maar ondanks die verschillen deelt de brouwersgemeenschap dezelfde passie en bevlogenheid voor hun ambacht. En brouwen is écht een ambacht, dat hebben Kasper en ik wel gemerkt toen we zelf ons bier gingen maken. Wat brouwers verder gemeen hebben is dat ze hun kennis en ervaring graag willen delen. We werden overal met open armen ontvangen.”

Was het lastig om zelf bier te brouwen?

“Onze pogingen zelf bier te maken vormen de rode draad van het programma. Brouwen is een kwestie van ontzettend veel geduld hebben en rekening houden met het onverwachte. We waren bijvoorbeeld halver-wege heel enthousiast over de smaak. Maar toen moest het nog vergisten en rijpen op fles en tijdens dat proces veranderde de smaak volledig. Hoe? Dat blijkt aan het eind van de serie. Ik kan wel vertellen dat het uiteindelijk een niet al te zwaar bier is geworden. Zoetig, met een klein bittertje.”

Is jullie bier ook te proeven?

“Dat zou wel zo leuk zijn, he? Via de Facebookpagina van de Avrotros is het op den duur mogelijk om ons brouwsel thuisgestuurd te krijgen. Bier moet je immers samen drinken.”•

Leven in de brouwerij, maandag • 20.25  NPO 2

Meer over