Interview

Peter Pannekoek terug bij Dit Was het Nieuws: 'Zin om weer te beginnen'

24 februari 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Elvin Boer

Na de oudejaarsconference heeft Peter Pannekoek weer alle tijd om als teamcaptain bij Dit Was het Nieuws de actualiteit te fileren. De 35-jarige comedian moest wel even bijkomen.

Ben je niet nieuwsmoe na de oudejaarsconference?

“Ik hou van m’n werk en het is geen straf het nieuws te volgen, maar na de oudejaars heb ik anderhalve week vrij genomen en daarna nog eens drie weken geen krant gelezen. Ik moest echt even afkicken.”

Bekijk ook: Peter Pannekoek verslaat The Masked Singer op Oudejaarsavond 

Heeft de oudejaars je blik op het nieuws veranderd?

“Het was interessant om voor de verandering eens als laatste ergens iets van te vinden. Bij Dit Was het Nieuws – en vroeger bij DWDD – ben je vaak als eerste. Dat heeft voor- en nadelen. Als je een heel jaar behandelt, krijg je een veel vollediger beeld van zaken dan wanneer je reageert op de waan van de dag. Aan de andere kant is alles al zo’n beetje gezegd.”

Viel ‘Dit was het nieuws’ echt niet te combineren met de oudejaars?

“Dat wilde ik zelf niet om een loyaliteitsprobleem te voorkomen: ‘Ga ik deze grap in de uitzending doen of bewaar ik ‘m voor 31 december?’ Ik heb met plezier naar mijn vervangers Daniël Arends en Patrick Laureij gekeken, al jeukten mijn handen soms wel bij nieuws waar ik niks mee kon voor de oudejaars. Zoals Ankie Broekers-Knol en haar inbox met 23.000 ongeopende e-mails van Afghaanse vluchtelingen. Die zouden volgens haar leiden tot 100.000 asielaanvragen. Werkelijk? Als ik op de vlucht was en vreesde voor mijn leven, zou ik ‘t echt niet bij één mailtje houden.”

Hoe bereid je je voor?

“Ik lees sowieso al iedere dag de krant, maar tijdens de opnameweken blader ik er meerdere door. Ik probeer vooraf al te gokken welke onderwerpen de redactie gaat kiezen, meestal heb ik er twee goed. Daarnaast bedenk ik of ik zelf nog iets leuks heb meegemaakt dat we kunnen bespreken. Het is weleens een heel seizoen gegaan over mijn pogingen m’n rijbewijs te halen. Een goede voorbereiding is belangrijk, maar het beste is er zo onbevangen mogelijk te gaan zitten. De spontane momenten tussen ons en de gasten zijn vaak toch het leukst.”

Waar moet een goede gast aan voldoen?

“We verwachten niet dat een gast grappig is, alles weet of een grote, uitgesproken mening heeft. Dat mag natuurlijk wel, maar het is alleen al fijn dat ze er zijn, omdat nieuw bloed altijd voor onverwachte dingen zorgt. Daarom ben ik bijvoorbeeld fan van Leonie ter Braak, die zonder filter of schaamte gewoon alles durft te zeggen. Zoals die keer dat ze op vakantie tijdens het snorkelen een dode man vond. Dit seizoen schuiven onder meer Rob Kemps, Mischa Blok en zangeres Merol aan.”

Lees ook: Deze gasten zijn te zien in het nieuwe seizoen van Dit Was Het Nieuws 

Wanneer is een aflevering geslaagd?

“Als alle elementen samenkomen: verrassende gesprekken met gasten, goede grappen, de oneliners van Harm Edens en dat we tussendoor ook nog iets zinnigs en origineels over het nieuws zeggen. Ik heb zin om weer te beginnen.”

Het nieuwe seizoen Dit Was het Nieuws start op 24 februari om 21:30 uur op NPO1.

Meer over