Peter Pannekoek over Dit Was het Nieuws

17 December 2017 11:29 | amusement | Door Televizier

© Elvin Boer

Cabaretier Peter Pannekoek (31) maakt zijn debuut als teamcaptain bij Dit was het nieuws. Wij spraken de nieuwe comedyster.

Tekst: Vanessa Vunderink

Blij met de terugkeer?
“Onwijs! Dit was het nieuws was van jongs af aan mijn favoriete programma. Toen ik als comedian begon, hoopte ik altijd dat ik er ooit voor mocht gaan schrijven en dat ik er uiteindelijk teamcaptain zou worden. Beide zijn gelukt. Ik vind ook dat we de afgelopen jaren een dergelijk programma enorm gemist hebben op televisie. Zondag met Lubach heeft voor een deel dat gat opgevuld. Het is fijn dat we in deze tijd programma’s hebben met radicale, grappige en gedurfde meningen over het nieuws.”

Je hebt jarenlang voor Dit was het nieuws geschreven, eerst als freelancer en later in vaste dienst. Hoe was dat?
“Ontzettend leuk en leerzaam. Er is geen enkel programma dat zo Amerikaans werkt als Dit was het nieuws. In een team van negen schrijvers bedenkt iedereen over een onderwerp tenminste tien oneliners voor Harm Edens. Daaruit worden de vier beste gekozen. Het gaat er behoorlijk competitief aan toe, want er wordt bijgehouden hoe vaak jouw oneliners de uitzending halen. Als freelanceschrijver word je betaald per grap. Je moet er dus voor zorgen dat je zoveel mogelijk grappen in het script krijgt, zodat de makers zeggen: ‘We nemen je voor vast aan, want dat is goedkoper.’ Zo klim je op in de hiërarchie.”

Hebben jullie van tevoren nog geoefend?
“Nee. Het team is redelijk hetzelfde gebleven. Eric van Sauers en Koos Terpstra hebben als eindredacteuren al zoveel afleveringen in de vingers. En Jan Jaap van der Wal was tussen 2001 en 2010 de teamcaptain. Eigenlijk ben ik het enige nieuwe element.”

Lees ook: het interview met Harm Edens over Dit was het nieuws

Er komt veel improviseren aan te pas. Spannend?
“Zeker, ik voel een prettige druk. Het laatste wat ik wil, is mijn favoriete programma verprutsen. Het scheelt dat ik bij Comedytrain (gezelschap van stand-upcomedians, red.) ook redelijk veel improviseer. Deels moet je het op je af laten komen en laten ontstaan. Maar sommige nieuwsonderwerpen kun je van tevoren raden en er dus over nadenken. En mocht ik een keer niet in vorm zijn, dan zijn er genoeg vangnetten: gasten die met leuke grappen komen of de oneliners van Harm.”

Over wat voor onderwerpen maak jij het liefst grappen?
“Ik houd van harde onderwerpen. Hoe gevoeliger het onderwerp, hoe mooier het is als het lukt om daar de humor in te vinden. Over grappige nieuwsberichten – een man rijdt de gracht in, omdat zijn tomtom ‘rechts’ zei – zijn vaak geen leuke grappen te maken, omdat het onderwerp al grappig is. Die hele #MeToo-discussie vind ik een stuk interessanter, juist omdat het zo gevoelig ligt.”

Je neemt het op tegen Jan Jaap van der Wal. Hoe goed kennen jullie elkaar?
“Vrij goed. We zitten allebei bij Comedytrain, schrijven voor &C – het tijdschrift van Chantal Janzen – en boksen samen. Dat laatste nu wat minder, omdat Jan Jaap net vader is geworden. In Dit was het nieuws gaan we verbaal sparren.”

Dit was het nieuws,  zondag - 21.30 uur • NPO 1

Meer over