Leugens en anekdotes

Peter, Richard en Sanne over Sterke Verhalen

9 december 2018 11:00 | amusement | Door Televizier

© BNNVARA
Vanavond begint het nieuwe programma Sterke Verhalen, waarin Sanne Wallis de Vries, Richard Groenendijk en Peter Pannekoek ons trakteren op de beste verhalen. Waargebeurd of compleet verzonnen, dat is de vraag. Wij spraken het trio over goede verhalen... en goede leugens.

Jullie gaan een nieuw programma maken naar voorbeeld uit Engeland. Vertel, waar gaat het over?

Peter: "Het is een programma over goede, sappige verhalen. Mensen vertellen een paar mooie waargebeurde verhalen aan de redactie voor het programma begint. In de show lezen ze vervolgens een kaartje met daarop de waarheid of een leugen, dat zien ze dan voor het eerst. Ze vertellen het verhaal alsof het de waarheid is en het andere team gaat hen ondervragen. Wat overblijft is een geweldig waargebeurd verhaal… of een geweldig verzonnen verhaal."

En hoe is dit programma in Nederland beland?

Peter: "Het Engelse Would I Lie to You is al twaalf jaar een gigantisch succes en het is altijd een van mijn favoriete programma’s geweest. Ik heb gezegd: 'Dit is wat op Nederlandse televisie moet verschijnen.’"

Wist je al gelijk met wie?

Peter: "Ja. Sanne is ongeëvenaard grappig en ze kan altijd lekker sneren op mensen. Richard is een fantastische verhalenverteller. En een heel ander soort mens dan ik."

Richard: "En het oog wil ook wat, natuurlijk. Nee, Peter heeft dat goed gezien. De chemie was er gelijk."

Richard en Peter zijn allebei teamcaptains. Hebben jullie dezelfde stijl?

Peter: "We spelen het spel heel anders."

Richard: "We vertellen verhalen op een heel andere manier. We zijn twee totaal verschillende mensen."

Sanne: "Richard kan met de gekste details komen en Peter brengt heel veel energie. Hij probeert wel eens rustig te beginnen, maar dat houdt hij dan niet vol."

Peter: "Ik ben van mezelf wat gekker. Ik heb aanleg voor rare tics en gedachten. Maar Richard heeft een talent om in rare situaties verzeild te raken."

Richard: "Als ik een verhaal begin met ‘Ik zat ooit met mijn hoofd eens klem in een vissenkom’, dan gelooft het andere team dat meteen."

Zijn er tips voor een goede leugen?

Sanne: "Ja, je moet bijvoorbeeld niet te ver van de waarheid afdwalen."

Peter: "Ik denk ook dat je een leugen zo groots moet maken, dat mensen niet geloven dat het verzonnen is. Want een waargebeurd verhaal is vaak ook behoorlijk bizar."

En lichaamstaal?

Richard: "Ik kijk naar ogen. Als mensen iets verzinnen, kijken ze vaak omhoog. En als ze de waarheid vertellen, kijken ze naar beneden."

Sanne: "Ik heb ontdekt dat het niet klopt dat mensen hun neus aanraken als ze liegen. Ik heb gezien dat mensen ook vaak hun neus aanraken als ze de waarheid vertellen. Misschien van de zenuwen."

Gaat de Nederlandse versie net zo’n groot succes worden als in Engeland?

Richard: "Als de kijker het een kans geeft, kunnen we er de komende jaren heel veel lol aan beleven."

Peter: "Je wil toch altijd een goed verhaal horen."

Sanne: "Bij elkaar zitten en verhalen vertellen. Dat is toch het mooiste wat er is?"

Sterke Verhalen is vanaf 9 december iedere zondag te zien om 21:30 bij BNNVARA op NPO 1. 

Meer over