Philip Freriks en publiekskandidaat Debbie over De Slimste vs de Rest

Philip Freriks en Maarten van Rossem vieren deze week vijf jaar De slimste mens. In de speciale feestweek nemen de slimste kandidaten uit eerdere seizoenen het op tegen een ‘gewone’ kijker.

Philip, 18.000 kijkers die willen meedoen aan De slimste mens. Heeft dat je verrast?
“Het spel is vanaf het begin al een fenomeen. Veel kijkers denken – als ze lekker ontspannen thuis op de bank zitten – dat ze het beter kunnen dan de deelnemers op tv. Dat zullen we deze week wel zien. In totaal zijn er acht kijkers geselecteerd die de confrontatie aangaan met bekende Nederlanders die al eerder in De slimste mens hebben gezeten. En natuurlijk willen ze ook allemaal Maarten van Rossem in levenden lijve zien.”

Is het doorwerken op latere leeftijd voor jou een noodzaak?
“Het is niet een absolute noodzaak, maar wel een leuke aanvulling op mijn bescheiden pensioen. Mijn criterium om te blijven werken is vooral of ik er lol in heb. Het zou toch triest zijn als ik op mijn leeftijd dingen zou moeten doen waar ik geen zin in heb, dat gun ik niemand. Het is een paar weken per jaar hard werken, maar wel met een leuke ploeg mensen. En je doet nog mee, dat is ook heel mooi.”

Wat zijn de raakvlakken tussen de journalistiek en het presenteren van De slimste mens?
“Het is geen journalistiek in de zin dat ik op het scherpst van de snede mensen interview en ga doorvragen. Het moet wel leuk blijven. De mensen die meedoen geven zich al bloot, want reputatieschade kun je zo maar oplopen. Voor mij is het tijdens de opnames vooral een kwestie van goed luisteren en verrassende vragen stellen.”

Publiekskandidaat Debbie Zwiers neemt het dinsdag op tegen George van Houts en voormalig winnaar Diederik Smit

Beautyblogger Debbie Zwiers (47) is al jarenlang een fanatiek kijker van De slimste mens. “Door mijn dertienjarige zoon. Hij was vanaf het begin fan en ik ben op een gegeven moment met hem gaan meekijken.” Op zijn aandringen meldde ze zich afgelopen zomer aan voor deze jubileumeditie.

Ze maakte de onlinetest zo goed, dat ze tot haar grote verrassing uit de 18.000 inzendingen werd geselecteerd. “Op het kantoor van de producent moest ik met andere geselecteerden De slimste mens spelen.” Ook dat ging haar uitstekend af. “Ik wist veel vragen te beantwoorden, kwam met genoeg associaties en praatte makkelijk.” Met zeven andere publiekskandidaten – vijf mannen en twee vrouwen – gaat Debbie deze week de grote strijd met de bekende finalisten aan.

Om alvast een beetje te wennen hebben ze net een oefenmiddag in de studio gehad. “Toen ik hoorde dat er een hoogleraar en arts tussen zaten, voelde ik me best een beetje trots.” In de uitzending neemt ze het, samen met een andere publiekskandidaat, op tegen oud-winnaars Diederik Smit en George van Houts. “Leuk dat ik als blonde dame tussen drie mannen zit. Ik heb wel een nieuwe outfit gekocht, want als beautyblogger wil je er natuurlijk goed uitzien. En ik neem mijn moeder en zoon mee. Hij wil heel graag Maarten van Rossem ontmoeten.”

Heeft ze al last van zenuwen? “Hooguit wat gezonde spanning. Omdat ik voor mijn blog regelmatig filmpjes maak, ben ik bekend met de camera. En ik heb eerder al in tv-programma’s gezeten, zoals Koffietijd en Editie NL. Ik heb er vooral heel veel zin in.” Hoe Debbie het ervan af brengt, zien we dinsdag. Ze beschikt in ieder geval over een flinke dosis kennis. “Al van kinds af aan heb ik een brede interesse en vind ik het leuk om over van alles wat te weten. Zo las ik vroeger regelmatig de encyclopedie. Nu zit ik voor het slapengaan vaak nog even op Wikipedia. Blijkbaar sla ik een groot deel van die informatie op.”

De slimste mens, maandag 20.25 uur, NPO 2

Meer over:

Reageren