Absurde sketches

Plien van Bennekom over Kanniewaarzijn

4 december 2018 13:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Annemieke van der Togt

Plien van Bennekom (47, bekend van het cabaretduo Plien en Bianca) is een van de acteurs in het komische consumentenprogramma Kanniewaarzijn. Samen met Annick Boer, Pierre Bokma en Leo Alkemade speelt ze absurde situaties na.

Tekst: Vanessa Vunderink

Hoe gaan jullie te werk?
“Eerst bespreken we met de schrijvers en de regisseur de scènes. Op de repetitiedag komen we samen met de mensen van het decor en de grime. De decors zijn dan zo goed als af. Scènes die je maar één keer kunt doen – situaties met water of vallende decorstukken – doen we op de opnamedag voor het eerst. Die moeten er in één keer goed op staan. Die scènes zijn het leukst, omdat ze zo spannend zijn. Je moet dan op de toppen van je kunnen spelen. Omdat we twee afleveringen op een dag opnemen, zijn we ’s avonds behoorlijk kapot.”

Wat voor verhalen vind jij zelf het leukst?
“Verhalen waarbij het decor instort, met water of smerige troep. We hebben ooit een sketch gespeeld over een gesprongen riolering, met ontbijtkoek die voor poep moest doorgaan. Als de drollen je dan om je oren springen… ja dat vind toch wel het leukst. Ook omdat je je goed kunt voorstellen hoe verschrikkelijk het is als zoiets je echt overkomt. Er zijn natuurlijk ook schrijnende zaken. Mensen die in zware financiële problemen komen. Dat je onderdeel bent van een programma dat deze mensen helpt, geeft ook wel voldoening.”

Heb je nog de voorkeur voor een type rol?
“Rollen die fysiek iets met je doen. Iemand met borsten tot op de knieën of een heel ander uiterlijk. Vooral met kleine rolletjes, waarbij ik maar drie zinnen tekst heb, vind ik het leuk om enorm uit te pakken met een gek stemmetje, raar loopje of vreemd kapsel. Die vrijheid krijgen we ook. Met de mensen van de grime proberen we van alles uit om het zo rijk mogelijk te maken. Het is echt de verkleedkast induiken.”

Kanniewaarzijn, BNNVARA - dinsdag, NPO 1 • 22.25 uur

 

Meer over