Raad voor Cultuur: publieke omroep te links

Volgens de Raad voor Cultuur is de publieke omroep te links en grijpt te veel terug op bekende gezichten. Een groot deel van ons land zou niet worden vertegenwoordigd in het publieke bestel.

 ‘’Er is sprake van gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling. Daardoor loopt de publieke omroep het risico te verworden tot eenheidsworst,’’ zegt Mathieu Weggeman, lid van de Raad voor Cultuur, tegen het Nederlands Dagblad. De raad adviseert de regering over het cultuurbeleid in Nederland. 

VARA

Weggeman vertelt dat het geluid van de VARA binnen de NPO zwaar is oververtegenwoordigd. “Bij de koffieautomaat wordt ’s ochtends gepraat over wat er in De Wereld Draait Door en bij Pauw & Witteman is besproken. Alleen PowNews vertegenwoordigde het afgelopen televisieseizoen een ander geluid“, vertelt hij. 

Oude namen

De publieke omroep houdt volgens hem ook te veel vast aan oude namen. ‘’Paul Witteman stopt met Pauw & Witteman omdat hij eerder naar bed wil, zegt dat hij een nieuw programma wil en krijgt dat zomaar. De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network.’’ 

NPO

Mathieu Weggeman zegt dat het probleem niet bij de VARA ligt, maar is veroorzaakt door de netmanagers en bestuurders van de publieke omroep. Zij moeten een actievere rol spelen om tot pluriforme programmering te komen. De kijkcijfers mogen volgens hem daarbij niet leidend zijn. 

Commentaar

De NPO herkent zich niet in de kritiek. “De publieke omroep wordt door de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet als links ervaren“, zegt een woordvoerder. “Dat laten we regelmatig onderzoeken. We bieden een pluriform aanbod waarin uiteenlopende perspectieven en opvattingen de ruimte krijgen. Dat sommige programma’s beter scoren dan andere betekent niet dat we te links en te weinig vernieuwend zijn.”

Of de NPO iets met de kritiek gaat doen is niet bekend. Eerder gaf de publieke omroep in ieder geval niet toe aan alle commotie.

Reageren