De Rijdende Rechter

Rechter John Reid: 'Dit seizoen zijn er veel burenruzies'

23 februari 2021 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV

Opvallend veel burenruzies in het nieuwe seizoen van De rijdende rechter. Rechter John Reid begrijpt het wel. ‘We zitten nu zo dicht op elkaars lip, ik wist al: dat kan niet goed gaan.’

Hoe worden zaken geselecteerd? Uitgesproken types zorgen natuurlijk voor de beste beelden.
“Ja, daar moet je geen geheim van maken, maar wij behandelen de deelnemers met het uiterste respect. Daarvoor steek ik mijn hand in het vuur. Ik wil niet dat achteraf wordt gezegd: ‘deze mensen had je tegen zichzelf moeten beschermen.’ Mijn secretaris bekijkt vooraf de juridische kanten: is er een zaak, kan ik als rechter iets betekenen? Ik wil dat mensen recht wordt gedaan, dat ze achteraf blij zijn over hun deelname. Het gaat altijd om de oplossing.”

Wat is het voordeel om aan het programma mee te doen?
“Het is gratis, ook de deskundigen werken voor niets mee. Ik werk zelf vier dagen per week als rechter en weet dat een deskundige minstens 1500 euro kost. Het oude gezegde ‘Wie procedeert om een koe, geeft er een toe’ is nog steeds waar. Een rechtszaak is duur. Bovendien is de rechtbank een enge plek, het liefst kom je er nooit. Mensen voelen zich meer op hun gemak als de rechter thuis langs komt.”

Wat maakt het voor u leuk?
“Ik vind het prettig om ook eens buiten de rechtbank te komen. Normaal heb je daar als rechter de tijd niet voor, in mijn dagelijks werk doe ik het zelden. Terwijl het goed is om een situatie persoonlijk te kunnen bekijken. ‘O, nu begrijp ik het’, dat gevoel heb ik bijna elke keer.”

Weerspiegelt de huidige tijdgeest zich in de nieuwe zaken?
“Zeker. Tijdens de eerste lockdown vanaf vorig jaar maart was er een stormloop op de bouwmarkten. Daarna ging iedereen klussen en timmeren. We zitten nu zo dicht op elkaars lip, ik wist al: dat kan niet goed gaan. Er was het afgelopen jaar duidelijk meer burenleed, dat zien we terug in de aanmeldingen.”

U behandelt ook een zaak met bijen?
“Ja, de zaak draait om mensen die een schoorsteen hebben waar elk jaar een bijenvolk in neerstrijkt. De bijen gaan zwermen en landen in tuinen, waar ze een tijd blijven zitten. De buren vinden dat eng en willen die bijen weg hebben. De vraag is, zijn de eigenaren van de schoorsteen verantwoordelijk voor de bijen? Een soortgelijke zaak is niet te vinden, dus de oplossing moet helemaal van mij komen. Zo maak je in De rijdende rechter soms jurisprudentie. Fantastisch toch?”

Bent u blij dat het programma weer als vanouds op dinsdagavond staat?
“Ja, heel blij. Toen het vorige seizoen nog liep, ben ik drie keer aangesproken met de mededeling ‘wat jammer dat u niet meer op televisie bent’.” Reid lacht: “Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Het programma was verplaatst naar vrijdagavond 21.30 uur. Een prestigieuze tijd, maar ook recht tegenover The masked singer, dat miljoenen kijkers trok. Nu zijn we lekker terug op de dinsdag, zoals het hoort.”

Oproep

Heeft u ook ruzie met de buren? Bijvoorbeeld door overlast van bomen, verkeerd geplaatste schuttingen of een schuurtje op de erfgrens. Heerst er een familievete of heeft u een conflict met iemand anders? Meld uw zaak dan aan via het formulier op de website.

U mag ook bellen naar 0900-1301 of mailen naar rijdende.rechter@idtv.nl

 

De rijdende rechter | dinsdag | NPO 1 | KRO-NCRV | 21.30

Meer over