Reconstrueren van kunstwerken in Het geheim van de Meester

Nederland heeft in het verleden grote kunstenaars voortgebracht, maar wat maakte de werken van deze meesters zo speciaal? In Het geheim van de Meester gaat Jasper Krabbé op zoek naar de technieken achter meesterwerken als Meisje met de parel of Victory Boogie Woogie. 

Vanuit een modern meesteratelier waagt een team van experts zich aan de uitdaging om meesterwerkern van weleer tot leven te brengen. De centrale vraag: hoe deed de meester het? Geen methode wordt geschuwd door Krabbé en zijn team.

Experts

Kunstschilder Charlotte Caspers krijgt de taak om de techniek van zowel Karel Appel als Johannes Vermeer meester te worden. Restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher staan de schilder bij, terwijl Krabbé door het land trekt op zoek naar de juiste materialen voor de reconstructies.

Unicum in de kunstwereld

Na vijf weken hard werken is het moment van de waarheid aangebroken en velt een museumdirecteur zijn oordeel over de reconstructie in vergelijking met het origineel ter plekke. Het originele meesterwerk en de reconstructie hangen naast, een unicum in de kunstwereld. 

Meisje met de parel

De kunstwerken uit Het geheim van de Meester zijn allemaal van Hollandse komaf. De schilderijen die gereconstrueerd worden, zijn onder andere Meisje met de parel van Johannes Vermeer, Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan en Zelfprotret met grijze vilthoed van Vincent van Gogh. 

Donderdag 1 september is Het geheim van de Meester te zien om 21.10 uur bij Avrotros op NPO 2. Vanaf 8 september is het programma om 20.30 uur te zien.

Reageren