Interview

Renze Klamer angstig voor kijkcijfers Het Onbekende: 'Nog spannender dan bij de talkshow'

12 mei 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© Jasper Suyk

In het RTL-programma Het Onbekende kunnen de kandidaten kiezen voor de bekende weg of voor het avontuur. Voor Renze Klamer is het, buiten zijn talkshow om, zijn eerste presentatieklus bij RTL.

Wat voor programma is ‘Het Onbekende’?

“Het is van dezelfde makers als De Verraders en zit qua genre ook in die hoek. Het overkoepelende concept is de vraag of je in je leven durft te kiezen voor het onbekende. De kandidaten die meedoen hebben geen flauw idee waaraan ze beginnen. Zij hebben ooit gereageerd op een oproep en zijn op een doordeweekse dag overvallen en moesten de spullen pakken.”

Hoe ziet het spel er precies uit?

“Er zijn twee teams, een van bekende en een van onbekende Nederlanders, die het tegen elkaar opnemen. In alles is de leidraad kiezen voor de bekende of de onbekende weg. De bekende weg bied ik concreet aan. Ze moeten bijvoorbeeld van A naar B en dan geef ik hun een fiets en zeg ik hoe lang ze erover doen. Maar ze kunnen ook het hoekje omlopen en kijken wat er staat. De keuze voor het onbekende kan een voor- of nadeel opleveren, net als in het echte leven.”

Waarom de mix van bekende en onbekende Nederlanders?

“Als er een programma wordt aangekondigd met bekende Nederlanders wordt er gezegd: ‘Alweer een programma met alleen maar BN’ers, verschrikkelijk.’ En als het alleen onbekende mensen zijn krijg je weer de vraag wie die mensen zijn. Zo werkt het in de talkshowwereld ook. Het is eigenlijk nooit goed, dus doen we allebei, haha. Ik denk dat dit een leuke combinatie is en dat het grappig is dat ze het tegen elkaar moeten opnemen.”

Zou je zelf meedoen?

“Ja, dat denk ik wel, en ik doe niet snel mee aan programma’s. Bij een quizje denk ik al gauw mwah. Maar in dit genre ben ik sneller geneigd ja te zeggen. Ik vind het in mijn eigen leven ook wel leuk om het avontuur te omarmen getuige wat omroepoverstapjes. Als de balans te veel uitslaat naar veilig en vast dan begint er bij mij iets te kriebelen.” 

Waar liggen jouw ambities? Als presentator in dit genre of als talkshowhost?

“Het is mij heel goed bevallen, ook al is het heel anders qua werkwijze. Nu nemen we het van tevoren op. Als ik live ben heb ik de controle en bepaal ik wat er bij de mensen thuis te zien is. Nu geef je het met de montage toch uit handen. Als het te combineren valt sta ik ervoor open, want waarom zou het niet allebei kunnen?”

Hoe zit het met de spanning voor de reacties?

“Ik vind het nog spannender dan bij de talkshow, want je hebt iets compleet nieuws gecreëerd. Je gooit het over de schutting en dan moet je maar afwachten. Ik ben de vrijdag na de eerste uitzending jarig, dus de kijkcijfers kunnen wel voor een kater op mijn verjaardag zorgen."

Het Onbekende is vanaf 12 mei iedere vrijdag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over