De Vooravond

Renze Klamer over De Vooravond: 'Ik achter de piano, dat was het grote hoogtepunt, toch?'

15 Februari 2021 10:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Natalia van der Zalm
Als het aan Renze Klamer ligt, komen er nog een heleboel seizoenen van De vooravond. Een journalistiek programma waar je ook je creativiteit in kwijt kunt, is volgens de presentator het hoogst haalbare.

Tekst: Dominique Hofman

Wat zijn je hoogtepunten van het vorige seizoen?
“Het gesprek met cabaretier Martijn Koning en zijn vader. Die heeft kanker en werd een paar dagen later aan zijn mond en keel geopereerd. Het was een van de laatste keren dat ze op een normale manier met elkaar konden praten. Zo’n gesprek is heel dierbaar. Je kon zien hoeveel Martijn en hij voor elkaar betekenen. Ik was verder blij met de geschiedenislessen en mijn co-presentatie met Fidan Ekiz natuurlijk. En ik achter de piano, dat was het grote hoogtepunt, toch? Nee, ik vind het wel een luxe dat ik mijn persoonlijkheid in het programma kan stoppen. Dat wordt ook gestimuleerd vanuit de omroep.”

Heeft je co-presentator je nog iets geleerd?
“Fidan is een heerlijke flapuit die het belangrijk vindt om zich uit te spreken. Ik ben meer iemand die zijn woorden weegt. Vaak is dat verstandig, want zo houd je het in evenwicht. Maar soms zou ik best kunnen denken: ach, ik zeg het ook gewoon.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Renze Klamer (@renzeklamer)

Kun je al iets verklappen over de tweede reeks?
“We gaan nu een seizoen van vijftien weken maken, bijna twee maanden langer dan het eerste. We gaan sowieso door met de geschiedenislessen en ‘De minuut van Ruud’, de cabaretier, en liveoptredens. Verder komt er, gezien de verkiezingstijd, een politieke rubriek bij. En het is een mooi tijdstip, hè? Als je een journalistiek en creatief programma voor een groot publiek wil maken, is 19.00 uur het hoogst haalbare in Nederland. Al wil dat niet zeggen dat ik mijn hoogtepunt al heb bereikt. De vooravond kan altijd groeien, maar het presenteren is zeker een groot cadeau.”

De vooravond | NPO 1 | 19.05 uur

Meer over