'Deze groep is hard en fanatiek'

Rik van de Westelaken over het 20ste seizoen van Wie is de Mol?

11 januari 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS

Wie is de mol? Anita Witzier, Buddy Vedder, Claes Iversen, Jaike Belfor, Johan Goossens, Leonie ter Braak, Miljuschka Witzenhausen, Nathan Rutjes, Rob Dekay of Tina de Bruin? Presentator Rik van de Westelaken weet het al.

Het twintigste seizoen, een jubileum. Gaan we daar iets van merken?
“Zeker! Twintig jaar is een porseleinen jubileum en China, waar we deze editie zijn, is de bakermat van porselein. In sommige opdrachten zitten verwijzingen naar de geschiedenis van het programma – de een wat subtieler dan de ander. Ik ben benieuwd of doorgewinterde fans ze ontdekken. Ook mochten kijkers dit keer het molgeld ontwerpen, wat ik een leuk element vind.”

Het is jouw tweede keer, wat is er anders dan de eerste?
“Vorig jaar werd ik gevraagd en moest ik zowat meteen in het vliegtuig naar Colombia springen. Toen wist ik in het begin niet eens wie de mol was. Dit keer kon ik me beter voorbereiden. Eerder meepraten en meedenken – en ik wist wie ook vanaf het begin wie de mol is. Dat is fijn. Je tast niet in het duister zoals de kandidaten, bent meer onderdeel van het team. In combinatie met de vlieguren van het eerste seizoen werd het leuker en comfortabeler.”

Was het toch nog spannend?
“Jazeker: we hebben andere kandidaten, andere opdrachten, we zijn in een ander land. Alles bij elkaar geeft dat een totaal andere dynamiek. Regisseur Rick McCullough noemt Wie is de mol? terecht ‘highrisk-television’. Ook als maker zit je steeds op het puntje van je stoel, omdat je niet weet hoe kandidaten een opdracht gaan uitvoeren en hoe de mol daarop inspeelt. Het blijft een enorme uitdaging.”

Wat vond je bijzonder aan China?
“We vergeten weleens hoe gigantisch groot dat land is. De provincie Henan, in het hart van China, telt maar liefst 96 miljoen inwoners, en toch hebben veel Nederlanders er nog nooit van gehoord. Het is fascinerend om ergens te zijn waar de bevolking nauwelijks Engels spreekt. Hoe communiceer je dan? Met handen en voeten, en samen lachen om elkaar. Dat brengt je dichter bij elkaar. Wij waren trouwens zelf ook een exotische bezienswaardigheid, ik heb nog nooit zo vaak geposeerd voor selfies.”

China is niet het makkelijkste land, was het soms lastig om dingen voor elkaar te krijgen?
“We schakelen altijd lokale producenten in: mensen die ons helpen met het vinden van locaties, het regelen van vergunningen en het overbruggen van de taalbarrière. Zeker met dat laatste hadden we hulp nodig. Deze mensen hebben het fantastisch gedaan, waardoor we het programma konden maken zoals we dat altijd doen.”

Het is weer een mooie mix van kandidaten, hoe zou je de ploeg van dit seizoen omschrijven?
“Een groep die het spel hard en fanatiek speelt, maar wel met de kaarten tegen de borst. Vanaf het eerste moment staat iedereen op scherp. Niet ieders intenties zijn altijd meteen duidelijk. Gelukkig kunnen ze zichzelf allemaal goed relativeren. En, er wordt nog steeds veel gelachen.”

Wie is de mol? - zaterdag, NPO 1 •  20.30 uur

Meer over