Rik van de Westelaken over Peking Express

3 april 2017 15:27 | amusement | Door Televizier

Na 5 jaar afwezigheid gaat vandaag het vernieuwde Peking Express van start. 6 stellen liften door Laos, Cambodja en Vietnam. Rik van de Westelaken presenteert het avonturenprogramma.

Net als vroeger moeten de stellen in Peking Express rond te zien komen van 1 euro per dag. En dus moeten ze niet alleen zo snel mogelijk van punt A naar punt B zien te komen, ze moeten ook iedere avond een gratis slaapplek zien te regelen.

Hoe was het?
„Fantastisch, een heel groot avontuur! Voor mij was het voor het eerst dat ik zo’n programma presenteer dus het was wel even wennen. 5 weken van huis, naar landen waar je nog nooit bent geweest, met kandidaten die je niet kent en 100 nieuwe collega’s. Gelukkig is het heel erg leuk geweest.”

Peking Express heeft al eerder een comeback gehad, maar die lukte niet zo goed. Waarom gaat het deze keer wel goed?
„Ik denk dat we een heel leuk seizoen hebben gemaakt met hele toffe kandidaten die geen blad voor de mond nemen, echt zichzelf zijn en ook af en toe mensen ‘you love to hate’. Ik vind het een fijn clubje om naar te kijken. Bovendien is een hele mooie reis geworden en ik hoop dat dat ook overkomt op televisie.”

Ben je zelf een avontuurlijke reiziger?
„Ik hou er heel erg van mijn wereldbeeld te verbreden, nieuwe mensen en culturen te onderzoeken, maar ik denk nooit: ‘ik ga lekker liften’. En toen ik jonger was, was ik niet zo avontuurlijk vrees ik. Ik heb ooit 3 maanden in Frankrijk gewerkt en dat was het meest avontuurlijke wat ik ooit gedaan heb. Daarna was het vooral studeren, geld verdienen en werken en hopen dat ik een plekje kon bemachtigen in de journalistiek. Maar in de loop der jaren heb ik wel mooie reizen gemaakt.”

Je presenteert Peking Express samen met de Vlaming Sean d’Hondt, wat kun je ons Nederlanders over hem vertellen?
„Hij is dj, heeft een eigen band, zit in de jury van The Voice Kids in België en is daar ook presentator van The Voice geweest. Sean is dus echt een showman. Ik noem hem een donkerbruine labrador omdat hij zo’n lieve sociale vent is die altijd kwispelt. Ideaal om mee samen te werken. We hebben allebei niet zo’n groot ego, dus dat gaat heel goed.”

Klikte het meteen tussen jullie?
„We reizen samen voor de duo’s uit, proberen soms proeven uit, het was dus belangrijk dat er chemie tussen ons zou zijn. We hebben dat van tevoren getest. De makers van Peking Express hebben zijn auto vol gehangen met camera’s en Sean heeft mij toen met de auto van Antwerpen naar Amsterdam gereden. We hebben onderweg zitten kletsen over ons leven. De producenten hebben die opnamen bekeken en vonden gelukkig dat we goed bij elkaar pasten.”

Wat voor proeven doen jij en Sean dan?
„De kandidaten kwamen bijvoorbeeld terecht in een Vietnamees dorpje waar spelen worden gehouden, een beetje het equivalent van zaklopen en koekhappen. Wij proberen dan uit of we het kunnen. Het is voor ons ook een ontdekkingsreis.”

Er doen drie Nederlandse teams en drie Vlaamse teams mee. Ben je stiekem voor de Nederlanders?
„Natuurlijk ben ik een klein beetje chauvinistisch. Kom op Nederland!”

Meer over