Rob Geus pakt Smerige zaken aan

Moesten voorheen alleen restaurants op hun tellen passen, in zijn nieuwe programma Smerige zaken komt hygiëne-expert Rob Geus overal. Zelfs bij de mensen thuis.

Waarom dit programma?

„Veel mensen hebben hygiëne-problemen. Ik kreeg via de mail aan­vragen vanuit het land of ik deze wilde komen onderzoeken. Zo veel dat het me een goed idee leek er een programma van te maken.”

Kun je een voorbeeld geven van zo’n hygiëneprobleem?

„We hebben iemand die eten had gehaald in een restaurant en daar zaten beestjes in. Niet zomaar beestjes; deze wil je nooit tegenkomen - en zeker niet in je eten. Die vrouw was helemaal van de leg. In een andere zaak heb ik een jongen een nieuw leven gegeven. Het lukte instanties al zeven jaar niet om bij die jongen binnen te komen. Voor Smerige zaken lukte het ons binnen anderhalf uur.”

Wat was er dan aan de hand?

„We kregen een brief van iemand die zich ernstig zorgen maakte over de omstandig­heden waaronder een vriend van hem leefde. Er zijn genoeg programma’s over verzamelwoede, maar dit was van de buitencategorie. Als ik hem niet had kunnen overtuigen om mij toe te laten tot zijn huis, had het verschrikkelijk kunnen aflopen. Dit was echt een ­serieus probleem. We hebben zijn huis gereinigd en hebben ook gezorgd voor nazorg; ik ben vorige week nog bij hem langsgeweest. Het gaat nu heel goed met hem.” 

Deze twee voorbeelden zijn twee heel verschillende zaken.

„Dat is het leuke aan dit ­programma: de diversiteit. Per programma behandelen we twee cases, van horeca tot zorginstellingen tot scholen.”

Waren de confrontaties nog spannend? Mensen zijn wellicht niet blij je te zien.

„Als ik de confrontatie aanga, heb ik al een heel dossier opgebouwd; de redactie en ik hebben ons goed verdiept in het probleem. Natuurlijk is dat niet altijd prettig voor de andere partij, maar ik probeer altijd te helpen.”

Je bent lange tijd niet op tv te zien geweest. Waarom niet?

„Ik heb Red mijn vakantie gedaan, en daarvoor de Smaakpolitie, maar na 160 afleveringen is iets nieuws ook wel mooi. Ik wilde meer diepgang. Wat je in Smerige zaken gaat zien, zal iedereen aangrijpen. Dit programma staat heel dicht bij mij. Daarom denk ik dat het een succesformule voor langere tijd kan gaan worden. Er is nog heel wat te doen, er zijn nog zo veel hygiëneproblemen. En ik ga overal knetterhard in. Het zou bijzonder zijn als er op maandagochtend over nagepraat zou worden bij de koffieautomaat.”

Smerige zaken zondag 21.30, SBS 6

Reageren