Grijp die kans!

Robèrt van Beckhoven geeft oliebollentips

Heel Holland bakt staat vandaag in het teken van Oud en Nieuw. En als daar één baksel bij hoort is het de oliebol. Volgens onze nationale knuffelkok Robèrt van Beckhoven moet je geen gekkigheid uithalen met een oliebol. 'Een oliebol uit de oven? Dat is toch geen oliebol.'

“Voordat je gaat variëren moet je eerst de basis van een goede oliebol bakken kennen. Doe bijvoorbeeld boter in het beslag. Dat vinden mensen raar omdat een oliebol al zo vet is. Maar doordat het beslag vetter is, stoot het frituurvet juist af en komt er minder olie in. Verder is het belangrijk het beslag niet te lang te kneden, het goed te laten rijzen en bloem van betere kwaliteit te gebruiken.

Geen gekkigheid

Vanuit die basis kan je gaan variëren. Al denk ik zelf: een oliebol moet een oliebol blijven. Mensen willen vaak iets raars proberen, maar ik hou niet zo van gekkigheid. Een oliebol uit de oven? Dat is toch geen oliebol. Die hoort uit de frituur te komen. Een hartig exemplaar? Dat is toch niks. Vind ik dan, hè. Of ‘gezondere’ varianten met groenten of volkorenmeel, daar moet ik altijd een beetje om lachen. Oliebollen eet je niet voor de gezondheid. Je hebt gezond brood en verwenbrood, en een oliebol hoort voor mij bij dat laatste.

Chocolade-oliebollen

Maar als je toch graag iets anders wil, denk dan aan chocolade-oliebollen. Daarvoor doe je niet zomaar cacao bij het beslag, maar maak je eerst een dikke pap van cacaopoeder, melk en suiker. Dat voeg je toe, samen met chocoladestukjes. Ook sinaasappel is een goed ingrediënt: gekonfijte stukjes of de geraspte schil. Daarmee krijg je een frissere bol. Heerlijk ook met gebruneerde (in de oven laten bruinkleuren) hazelnootjes erin. Of meng chocolade en sinaasappel voor een bijzondere combinatie.

Glutenvrije bollen

Ook kun je makkelijk glutenvrije bollen maken door de bloem een op een te vervangen door glutenvrije bloem. Gebruik dan wel vers frituurvet, anders kunnen daarin nog gluten zitten. Met al deze variaties kan ik nog wel leven, maar een kipkerriebol? Ik begrijp echt niet wie zoiets lekker vindt.”

Heel Holland bakt, NPO 1 • 20.25 uur

Meer over:

Reageren