RTL doneert 12.500 euro na slangenstress in Killer Karaoke

2 april 2015 13:37 | amusement | Door Televizier

© William Rutten - RTL

RTL betaalt 12.500 euro aan de Dierenbescherming, omdat er gestreste slangen werden gebruikt in de RTL 5-show Killer Karaoke.

RTL betaalt het bedrag samen met een reptielenhandelaar en productiemaatschappij Zodiak aan de Dierenbescherming. Vanwege de donatie ziet het Openbaar Ministerie nu af van een rechtszaak.

Slangen

De vermeende dierenmishandeling vond plaats in een aflevering van Killer Karaoke, die werd uitgezonden op 16 mei 2013. Een zangeres op een schommel zakte naar beneden in een bak met water waarin slangen zwommen. Veel kijkers klaagden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die het voorval onderzocht. De slangen blijken door hun optreden in de RTL 5-show gestrest te zijn geraakt.

Gedragscode

Volgens het OM is de gezondheid van de slangen geschaad. RTL erkent de fout en betaalt daarom 12.500 euro aan de Dierenbescherming. Verder gaat RTL voortaan beter letten op dierenwelzijn in tv-programma's. Er is een nieuwe, uitgebreidere gedragscode ingevoerd. Het OM vindt dit genoeg en laat het hierbij.

Neppe ijsblokjes

De stress voor de slangen leek op tv misschien nog wel groter dan in het echt. In RTL Boulevard onthulde topman Matthias Scholten dat de ijsblokjes in het water nep waren: "Je ziet in de promo’s een zogenaamde ijsbak met ijsklontjes die bij de slangen worden gegooid, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Het water is boven kamertemperatuur en de ijsblokjes zijn ook nog eens van plastic."

Killer Karaoke

Killer Karaoke werd gepresenteerd door Jan Kooijman en Dennis Weening. De show was te zien in het voorjaar van 2013, maar keerde niet terug voor een tweede seizoen. RTL 5 was niet tevreden over de kijkcijfers: Killer Karaoke scoorde op donderdagavonden tussen de 200.000 en 400.000 kijkers.

Lees ook:
Freek Vonk vindt Killer Karaoke dierenmishandeling.

Meer over