Typetjes op zijspoor

RTL Exclusief opnieuw op de schop

19 januari 2021 09:06 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
De makers van RTL Exclusief blijven sleutelen aan het format van hun show. Iedere week zijn er nieuwe veranderingen merkbaar in de nieuwsquiz van Beau van Erven Dorens.

RTL Exclusief kampt met enige opstartproblemen. Het programma zag eind december het levenslicht als talkshow met typetjes die door deep fake technologie levensecht leken. Na vernietigende recensies werd het format veranderd van praatprogramma tot nieuwsquiz.

Typetjes aan tafel

In de nieuwe opzet was Beau van Erven Dorens ineens geen gespreksleider meer maar quizmaster. De persiflages van koningin Máxima en premier Rutte waren teamcaptains die samen met gasten Gerard Joling en Francis van Broekhuizen vragen over nieuwsfeiten probeerden te beantwoorden. Vragen die Beau stelde vanachter een pijnlijk klein bureautje.

Typetjes van tafel

Al na een week werd die samenstelling omgegooid. In de derde aflevering waren de typetjes uitsluitend nog te zien in korte, opgenomen items. Francis en Gerard hadden zoveel onderlinge chemie dat ze zonder verdere uitleg ineens waren gepromoveerd tot teamcaptains en Beau zat ook opeens acher een desk waar een volwassen man wél zijn knieën onder kwijt kon.

Vernietigend

Dat neemt niet weg dat de kritieken op RTL Exclusief vernietigend zijn. Zo laat AD-columnist Angela de Jong geen spaan heel van het programma dat ze een 'schandvlek' noemt en een kloon van Beste kijkers. Bij RTL Boulevard speculeerde Rob Goossens zelfs openlijk over een vroegtijdig einde van het programma. 

Meer over