Interview

Ruben Nicolai blikt vooruit op The Big Show: 'Zelden zo hard gelachen'

29 oktober 2022 10:05 | amusement | Door Ernest Marx

© Tom Cornelissen

Het zaterdagavondprogramma The Big Show met Ruben Nicolai is de eerste grote personalityshow van de presentator. Het bestaat uit verschillende komische items die vooral bij liefhebbers van verborgencamera-tv in de smaak zullen vallen.

Wat is The Big Show met Ruben Nicolai voor een programma?

“Het is een grote zaterdagavondshow voor een live publiek en het bestaat uit zo’n zes grappige, vaste programmaonderdelen. Van magazineachtige shows zijn er natuurlijk al meer op televisie geweest. Maar de originaliteit van onze items en de comedy die daarin zit is heel bijzonder. Het programma is een bestaand format. Het is van oorsprong Brits en het wordt daar gepresenteerd door stand-upcomedian Michael McIntyre.”

Welke onderdeel vind je zelf het bijzonderst?

“Dat heet ‘De ster van de show’. Daarin lokken we een nietsvermoedende, onbekende Nederlander naar de studio. In de eerste aflevering is dat tegelzetter Jip. Hij denkt dat hij komt opdraven voor een spoedklusje in een sportschool. De backstageruimte van onze tv-studio is helemaal omgebouwd tot een sportschool met daarin acteurs en figuranten. Verborgen camera’s volgen hoe Jip daar wordt ontvangen. Via wat gangetjes in die nep-sportschool belandt hij uiteindelijk in een klein kamertje waar hij een wandje moet betegelen. Wat Jip alleen niet weet, is dat het kamertje midden op het podium staat van onze enorme zaal mét publiek. Jip gaat aan de slag en als de muren van het kamertje omvallen staat Jip plotseling oog in oog met zevenhonderd uitzinnige mensen die zijn naam scanderen. Hij is met stomheid geslagen en heeft geen idee wat hem overkomt. Dat is hilarisch om te zien.”

Arme Jip.

“Het leuke is juist dat we voor dit programmaonderdeel mensen selecteren die heel goed kunnen zingen, maar geen extreme zucht naar aandacht hebben. Dat geldt ook voor Jip. De verrassing is dat we hem vragen of hij ‘De ster van de show’ wil zijn en voor ons wil zingen. Amper van de schrik bekomen wordt Jip backstage opgevangen door een team professionals, waaronder een stylist, een choreograaf en een zangcoach. Zij stomen Jip klaar voor zijn optreden aan het einde van de avond.”

Het is een bestaand programma. In hoeverre spiegel jij je aan die Britse presentator?

“Ik wil er natuurlijk wel iets eigens van maken. Daarom kijk ik niet te veel terug van de originele versie. Ik kijk wel de items zelf, zodat ik snap wat daar zoal mee kan. Samen met onze redactie probeer ik vervolgens vooral te bedenken hoe wij dit in Nederland het beste kunnen aanpakken en met bekende en onbekende Nederlanders we dat gaan doen. Maar we hebben ons dus niet te veel laten leiden door de Engelse versie.”

Dit is jouw eerste grote personalityshow. Vind je dat spannend?

“Ja, natuurlijk. Als ik een quiz presenteer of een programma zoals The Masked Singer dat deze week ook weer begint, moet ik vooral veel aankondigen. Voor de rest zijn het daarin anderen die het belangrijkste werk verrichten. Maar in dit programma ben ik overal bij betrokken en ik presenteer zonder side-kicks of vaste gasten. Ze noemen dit inderdaad een personalityshow, maar die benaming vind ik eigenlijk iets te veel eer. De verschillende items maken de show en die heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen.”

Wat vind je nog meer een sterk item?

“Heel leuk is ‘Send to all’. Elke week zit er een BN’er in het programma die halverwege de show zijn of haar telefoon bij mij inlevert. Daar ga ik eerst op het podium eventjes doorheen, terwijl het publiek op het scherm kan meekijken. Uiteindelijk stuur ik een bizar berichtje naar alle contacten in die telefoon. Hans Kazàn doet bijvoorbeeld ook een keer mee. Namens hem stuur ik: ‘Ik ben mijn telefoon aan het opschonen. Wie ben jij eigenlijk? En waar ken ik je ook alweer van?’ Een half uur later in de show pikken we dit onderdeel weer op en lees ik een aantal van de leukste reacties voor. Daar zit zoveel comedy in.

Er zat bijvoorbeeld als reactie tussen: ‘Maar opa, ik ben het, je kleinzoon!’ Zo grappig. Het voelt tijdens dit programma echt alsof ik continu cadeautjes mag uitpakken. Het is zo’n schitterend mozaïek aan ijzersterke items. Ik heb zelden tijdens de opnames van een programma zo hard gelachen. Ik hoop heel erg dat de kijkers er ook van zullen genieten.”

The Big Show met Ruben Nicolai is vanaf zaterdag 29 oktober wekelijks om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over