'Verbreekt de magie van televisie'

Ruben Nicolai openhartig over geheimen Ik Weet Er Alles Van

3 augustus 2021 09:32 | amusement | Door Jef Willemsen

© RTL/William Rutten
Ruben Nicolai heeft voor het derde jaar een zomerhit te pakken met Ik weet er alles van. Maar wat maakt het kennisspel toch zo'n succes?

Ik weet er alles van is al een kleine maand op de buis en scoort dagelijks gemiddeld ruim boven de 750.000 kijkers. Een topprestatie, zeker in de zomermaanden. 

Passie

In gesprek met Televizier.nl vertelt Ruben waarom de quiz nog steeds tot de verbeelding spreekt: "Wat Ik weet er alles van zo leuk maakt is dat alle kandidaten bevlogen zijn door een passie. Dat alleen al maakt mensen leuk om naar te luisteren, zelfs al heb je er persoonlijk helemaal niks mee. Na drie seizoenen dubbelen de specialismes weleens. We hebben bijvoorbeeld al meer dan eens ‘superhelden’  en ‘soaps’ gehad. Maar dat maakt eigenlijk niets uit: zowel de vragen als de spelers zijn nieuw."

Geen publiek

Ik weet er alles van debuteerde in 2019 met een volle tribune, maar vanwege de coronamaatregelen was dat de afgelopen twee seizoenen niet mogelijk: "Het publiek komt wederom uit een kastje. Vorig jaar bleek dat erg goed te werken en de productie gaat dit keer helemaal los met de geluidseffecten. Soms zitten er iedere aflevering nieuwe geluiden onder de plakkertjes."

5 per dag

Kandidaten mogen vijf afleveringen meespelen, volgens Ruben zijn er nog steeds kijkers die geloven dat deelnemers daadwerkelijk vijf dagen achter elkaar terugkomen voor de opnames. Niets is minder waar: "Ik geef het niet graag toe omdat het de magie van televisie een beetje verbreekt: maar inmiddels zijn we zo geoefend dat we vijf afleveringen per dag kunnen opnemen. Dat is ook echt wel de max.  We hebben er weleens acht achter elkaar gedaan, maar toen kon je iedereen opvegen."

Leaner & meaner

Inmiddels is Nicolai gewend aan de coronaproof versie van Ik weet er alles van: "Een quiz spelen zonder publiek geeft wel een andere sfeer, maar eerlijk is eerlijk: we zijn er wel leaner & meaner door geworden. De opnames verlopen een stuk sneller als je niet eerst moet wachten op 25 mensen die tussendoor allemaal nog moeten plassen of koffie aan het drinken zijn. De kandidaten zijn ook geconcentreerder met het spel bezig. En dankzij het kastje wordt er nog steeds om al mijn grappen gelachen."

Meer over