Sander de Kramer raadt salarissen in Wat verdien je?

15 september 2021 06:00 | amusement | Door Richard Roosenboom

© annemieke van der togt

Als panellid van Wat verdien je? raadt Sander de Kramer naar de salarissen van Nederlandse beroepsgroepen. De uitkomsten vindt hij soms moeilijk te accepteren. ‘In Afrika snappen ze niets van dat soort bedragen.’

In Wat verdien je? probeer je het salaris van mensen te raden. Gaat dat je goed af?

“Soms, maar ik verbaas me regelmatig. Zo hadden we vorig jaar een hoofdagent in het programma. Die zet zich in voor de samenleving en bewaakt met gevaar voor eigen leven de orde – soms vliegen de kogels hem letterlijk om de oren. Toen ik hoorde wat hij verdiende schrok ik echt een beetje, zo weinig.”

Verdienen mensen ook wel eens meer dan je denkt?

“Bij de bankiers dacht ik juist vaak: dat is een hoop geld! En dan ook nog bonussen... Een bestuursvoorzitter van een bank strijkt zo veel geld op dat de kinderen van zijn kinderen het nog niet eens kunnen opmaken. Als ik zoiets hoor, kan ik fel van leer trekken. Hoe kun je jezelf in de spiegel aankijken? En: waarom geef je dat geld niet aan een goed doel?”

Je bent voor jouw stichting Sunday Foundation vaak in Afrika. Met dat in gedachte: wat vind je van dat soort bedragen?

“Daar heb ik dus moeite mee. Ik probeer in Sierra Leone kinderen naar school te sturen die in de diamantmijnen werken. Die kinderen – vaak pas acht jaar jong – graven naar het duurste steentje op de wereld en krijgen er nog geen dubbeltje per dag voor. Ook in Oost-Congo probeer ik scholen te stichten. Daar graven kinderen in mijnen naar kobalt en coltan, grondstoffen voor onze elektrische auto's en mobieltjes. Ook voor een habbekrats. Die bedragen van de bankiers zijn gewoon niet in de haak.”

Wat verdien je? is te zien op woensdag 15 september op NPO 1 

Meer over