Sanne Hans en Marco Borsato over The Voice of Holland

25 September 2015 15:00 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

Sanne Hans is, naast Anouk, de nieuweling onder de coaches van The voice of Holland. Marco Borsato is de oudgediende van het stel. Wie trekt de meeste talenten?

Sanne Hans oftewel Miss Montreal

Waarom ben je jurylid geworden?

„Ik zie dit als een kans. Ik hoopte altijd al dat ik mocht plaats­nemen in de jury van The voice of Holland, en toen ik hoorde dat Anouk dit jaar van de partij zou zijn, wilde ik helemaal graag. Het is een uitdaging, het is tof om te doen en we hebben ook nog eens heel veel lol samen. Ik ben nog jong en niet zo heel lang bezig, dus dit is een enorme kans. The voice is echt een ding. Het lijkt een beetje op het ­Eurovisie Songfestival; dat is ook weer cool geworden. En als je bedenkt wie er allemaal in die stoelen hebben gezeten: Ilse, Trijntje, VanVelzen en nu Marco, Ali en Anouk. Wauw! Zo gaaf.”

Hoe is het om te coachen in plaats van zelf op het podium te staan?

„Het ligt me wel, dat tv-werk. Ik heb natuurlijk ook in de jury van De beste singer-songwriter gezeten, het verschil is dat ik nu op een draaiende stoel zit. En dat vind ik misschien wel het tofst van alles.”

Wat voor talent zoek je eigenlijk?

„Mensen die zichzelf zijn. Ze hoeven niet de beste van de hele wereld te zijn, maar wel die potentie hebben.”

Hoe zit het met de onderlinge competitie tussen de coaches?

„Ik dacht dat ik het supereng zou vinden, maar ik voelde me meteen thuis tussen de anderen. Ik was bang dat niemand van de talenten voor mij zou kiezen. Maar op het moment dat de eerste kandidaat dat wel deed, dacht ik: 'yes, er zijn mensen die bij mij in het team willen. Ik hoor erbij!' En ik heb gehoord dat dit jaar extra veel mensen zich hebben opgegeven die gitaar of piano spelen, dus dat maakt het nog leuker voor mij.”

Waarom heb je zelf nooit mee­gedaan aan een talentenjacht?

„Ik vond het niet echt nodig. Ik zat wel bij Dewi in de klas toen zij meedeed aan Idols I. Dat was supertof, de hele klas steunde haar. Maar het is niets voor mij. Zeker niet toen ik hoorde dat je niet eens zelf gitaar mocht spelen bij zo’n talentenjacht. ”

Marco Borsato

Dit is jouw vijfde seizoen als coach, ben je nog net zo ­enthousiast als in het begin?

„Volgens mij wel. En dat heeft alles te maken met de talenten die hun dromen en idealen aan mij ophangen. Ik herken de gedrevenheid die ik ook had: alles moet wijken voor dat hogere doel. Ik kan ze helpen bij de flipperkast die het leven is. Ik weet waar de valkuilen liggen. En ik vind het ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Juist in het begin kun je als talent grote stappen maken.”

Is het veel werk om coach bij The Voice te zijn?

„Je kunt doen wat er nodig is voor het programma, maar je kunt ook veel verder gaan. Ik doe dat laatste. Bij de een maak je in korte tijd grote stappen, bij de ander is het duwen en trekken. Dat is heel intensief en legt druk op je agenda. Ik houd bijvoorbeeld een jaarlijkse ­barbecue waar al mijn talenten van The Voice en The Voice Kids komen, omdat ik ze wil blijven volgen en helpen. De laatste keer waren er 150 man. ­Geweldig leuk!”

De auditierondes van The Voice zijn al opgenomen. Ben je verrast door een kandidaat?

„Iedere keer word ik opnieuw verrast. Je komt gerijpte stemmen tegen, van mannen die al jaren bezig zijn, of, zoals in de eerste aflevering van dit seizoen, een meisje van 18 dat me raakt. Het zit ’m niet in de leeftijd, maar de manier waarop ­sommige zangers een liedje aantrekken als een jas. Dat kan me raken.”

Sanne Hans en Anouk zijn dit jaar de nieuwe coaches. Hoe gaat dat tot nu toe?

„Als de poppetjes wisselen ­ontstaat er een heel nieuwe dynamiek. Ali is gewoon Ali: die zegt wat hij denkt en dat levert hilarische taferelen op. Sanne is eigenlijk de vrouwelijk Ali, ontwapenend en heel grappig. Iedereen brengt een andere energie mee, dat geldt ook
voor Anouk.”

Is het moeilijker geworden om de talenten binnen te halen die je graag wilt?

„De talenten hebben misschien een voorkeur voor een van de nieuwe coaches, en het blijft natuurlijk gek dat we als volwassenen bijna op onze knieën gaan voor een kandidaat. Maar als je daar zit, komt er nu eenmaal iets in je naar boven waardoor je er alles voor over hebt om iemand in je team te krijgen. Meestal krijg ik wel de talenten die ik wil, en zo niet, dan klop ik het stof van m’n schouders en ga ik door.”

The Voice of Holland vrijdag 20.30 • RTL  4

Meer over