Semi-livefinale The Voice Kids

Sanne Hans: 'Ik hou van ruwe diamantjes'

5 juni 2020 11:05 | amusement | Door Carlijn Schepers

© William Rutten

Ze was al eens coach bij The voice of Holland, nu stond Sanne Hans voor het eerst jonge talenten bij in The voice kids. Het wordt een beetje rare finale van het programma. 

Je eerste seizoen als coach bij The voice kids zit er bijna op. Hoe was het?
“Ongelofelijk leuk. Wat zijn kinderen puur en supereerlijk. Bij de normale Voice hebben de kandidaten weleens een tactiek, maar nu totaal niet. Er hangt ook geen carrière van af. Als ze naar huis moesten, lieten ze misschien een traantje, maar zeiden ze ook dat het niet uitmaakte omdat ze het zo leuk hadden gehad. Naast natuurlijk het aanleren van zangtechnieken, wilde ik voornamelijk dat iedereen een onvergetelijke tijd had. Daar werd ik zelf ook blij van.”

Coach je kids anders dan volwassenen?
“Ik stel me exact hetzelfde op als bij de reguliere Voice. Ik ben eerlijk, probeer grappig te zijn en laat de kinderen merken dat ik ze graag in mijn team wil. Ik ben niet iemand die talenten kiest omdat ze zo prachtig kunnen zingen. Ik kijk meer wat ik bij iemand voel, ik houd van ruwe diamantjes. Mensen zeggen weleens tegen me dat ik goed ben met kinderen, maar ik praat niet zo van ‘koetsjiekoetsjie’ en ik flap er vaak dingen uit die ze niet snappen. Blijkbaar vinden ze dat juist grappig.”

Welke effecten zag je van jouw coaching?
“De grootste winst behaal je op persoonlijk vlak. Eentje had het moeilijk thuis. Daar ga je dan mee praten en zingen. En zo geef je iemand iets mee voor het leven. Dat vind ik belangrijker dan dat ze die ene hoge noot halen.”

Hoe leer je kinderen zingen over dingen die ze nog nooit hebben meegemaakt?
“Bij een verdrietig lied praatten we over hun ervaringen, zoals een overleden oma. Vaak vroeg ik eerst of ze überhaupt begrepen waar een nummer over gaat. Soms lag ik in een scheur, als ze geen idee hadden. Een van mijn talenten dacht bijvoorbeeld dat ‘Blauwe dag’ van Suzan en Freek gaat over een mooie dag, met blauwe lucht, waarop iedereen gelukkig is. Toen hebben Suzan en Freek over de telefoon uitgelegd dat het juist gaat over er altijd voor elkaar zijn, ook op de zwaardere dagen.”

Hoe belangrijk is winnen?
“Er zijn er vast een paar die graag willen winnen, maar niet in mijn team. Op mijn elfde deed ik mee aan de plaatselijke soundmixshow en werd tweede. Ik had veel last van zenuwen en de druk, en ik was er kapot van. Dat wilde ik niet voor mijn kids, ik wilde dat ze later terugkijken op een mooie ervaring.”

Hoe anders is de finale door corona?
“Het wordt een semi-livefinale, met een aantal vooraf opgenomen optredens. De uitslag wordt live bekendgemaakt bij Beau. Ik vind het jammer dat het daarna alweer is afgelopen, want werken met die ontwapenende kids was geweldig. Als ze me nog een keer vragen als coach, zeg ik meteen ja.”

The voice kids | vrijdag | RTL 4 | 20.00 uur

Meer over