Tweede ronde

Sanne Wallis de Show is terug

Sanne Wallis de Vries (47) is terug met haar satirische praatprogramma Sanne Wallis de show. In het tweede seizoen weet de cabaretière nog beter wat ze wilt.

Kopspijkers
Sanne maakt al in 1995 haar podiumdebuut, maar het grote publiek ontdekt de komiek begin 2000 als ze toetreedt tot het cabaretcorps van Kopspijkers. Ze blijkt een talent voor persifleren te hebben en kruipt wekelijks in de huid van prominente vrouwen als Jerney Kaagman, Rachel Hazes en koningin Beatrix om het nieuws door te nemen.

Wie is de mol?
Tv-kijkend Nederland leert de echte Sanne kennen als ze in 2017 meedoet aan Wie is de mol? Met haar kenmerkende scherpzinnigheid en genadeloze gevoel voor humor weet ze uiteindelijk Thomas Cammaert te ontmaskeren en de show te winnen. Menig kandidaat vreest nog altijd de sneer van Sanne.

Leerproces
Vlak voor de zomer maakte Sanne de eerste reeks van vier afleveringen. Die uitzendingen werden overwegend positief ontvangen, maar ze is kritisch: “Het was soms wel heel rommelig en sommige dingen zijn gewoon niet gelukt. Ik moet geen diepte-interview willen doen als ik weet dat er ook nog een quiz gedaan moet worden, bijvoorbeeld. Alleen daarom ben ik al blij dat we door mogen: zodat we kunnen laten zien hoe het ook kan.”

Helden van vroeger
Om haar show extra persoonlijk te maken eert Sanne iedere aflevering een jeugdheld. Ze ontvangt BN’ers die haar geraakt en geïnspireerd hebben. Jenny Arean, Maarten van Rossem en Ernest Jansz viel de eer al ten deel. Net als Peter Faber, op wie Sanne als jonge tiener behoorlijk verliefd was: “Toen ik zestien werd had mijn moeder geregeld dat ik een kaart van hem kreeg. ‘Lieve Sanneke,’ – zo heet ik echt – ‘Dúrf, vooral na je zestiende.’ Dat stond erop. Die kaart heb ik altijd bewaard en dat werd mijn mantra.”

Controversieel
Dat Sanne durft bleek al na de eerste aflevering. Sanne Wallis de show veroorzaakte een rel toen Martine Sandifort als de Israëlische zangeres Netta een satirisch lied zong waarin ze het beleid van Israël kraakte. Dit leidde tot verwijten van antisemitisme en zelfs een officieel protest van de Israëlische ambassade. BNNVARA bleef echter pal achter Sanne en haar show staan.

Persifleren
Alleen daarom al zijn typetjes en persiflages ook dit seizoen vaste waardes. Wie we niet gaan zien is Sannes bekendste typetje: prinses Beatrix. Uit principe speelt Sanne haar niet meer op televisie, toch lijkt de verleiding groter te worden: “Beatrix is een heel dankbaar figuur om te spelen. Helemaal nu ze koningin-af is. Ik stel me zo voor dat ze af en toe voor de buis zit en de pruik van haar hoofd trekt en ‘Wat gebeurt er met dit land?’ denkt.”

Sanne Wallis de show - zaterdag  21.25 uur | NPO

Meer over:

Reageren