Impact van de oorlog

SBS maakt drieluik Kinderen in oorlog: 75 jaar later

30 April 2020 10:57 | amusement | Door Jef Willemsen

© ANP
SBS en War Child brengen het drieluik Kinderen in oorlog: 75 jaar later waarin BN'ers als Philip Freriks (foto) vertellen over de impact van de Tweede Wereldoorlog.

Kinderen die opgroeiden tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog blijken vaak getekend door de naweeën van die traumatische periode.

Oorlogspijn

War Child startte daarom de campagne 'Doorbreek het zwijgen' waarin driekwart eeuw na dato een keur van bekende Nederlanders als Philip Freriks, Hanneke Groenteman, Sjaak Zwart, Adriaan van Dis en Jeroen Krabbé vertellen hoe de oorlogspijn hun levensloop heeft beïnvloed. Zo besloot Van Dis (73) op zijn zesde al dat hij geen kinderen wilde om hen zijn lot te besparen: opgroeien met een vader gekweld door oorlogstrauma's.

Zwijgen

Rode draad in alle verhalen is dat er vroeger vooral gezwegen werd over de periode 1940 - 1945. De angst, woede of schaamte was te groot om er openlijk over te kunnen praten. Maar oorlogspijn is vandaag de dag nog altijd aan de orde, War Child meent dat wereldwijd 149 miljoen kinderen dezelfde trauma's oplopen. Kinderen in oorlog: 75 jaar later probeert deze crisis een gezicht te geven.

Kinderen in oorlog is vanaf zondag 17 mei te zien om 21.30 uur op SBS 6.

Meer over