Muziekquiz

Gerard Ekdom over Top 4000: 'The Beatles zijn de basis'

4 december 2021 09:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Muziek roept onherroepelijk herinneringen op, ook bij dj en presentator van De Top 4000 muziekquiz Gerard Ekdom. Hij deelt drie anekdotes over zijn favoriete artiesten. The Beatles staan al van jongs af aan op één.

3. Sting

“Een hele aardige man met een gigantisch repertoire, zowel solo als met The Police. Het toeval wil dat we elkaar ieder jaar weleens spreken. Zo opende hij vorig jaar voor ons de Top 4000. Ik heb ’m eens gevraagd naar een foutje in Roxanne: in het intro hoor je ineens ‘PLUNK, haha!’ Wat je hoort is Sting die tijdens de opname in al z’n enthousiasme met z’n kont op de piano ging zitten.”

2. Bruce Springsteen

“The Boss is een enorme fan van Elvis Presley, zo groot zelfs dat hij in de jaren zeventig samen met Stevie van Zandt over het hek is geklommen bij Graceland om hun idool te ontmoeten. Ze werden betrapt door de butler die van hen moest doorgeven dat Bruce Springsteen langs was geweest. Later zou hij Fire speciaal voor Presley schrijven. Bruce wist dat het een hit was en het leek hem een geweldige eer als zijn idool er mee zou scoren. Elvis overleed voordat het zover kon komen, later hadden The Pointer Sisters er wereldwijd succes mee.”

1. The Beatles

“The Beatles zijn de basis van de hedendaagse popmuziek. Mijn vader had het rode en blauwe album, dat heb ik verslonden voordat ik de rest van hun werk ontdekte. In de jaren dat ze samen waren, hebben ze alles dat destijds mogelijk was in een studio wel uitgeprobeerd en daarmee waren ze hun tijd ver vooruit. Tomorrow Never Knows uit 1966 had zo op een plaat van Radiohead uit 1996 gepast. Hun kracht was de aanstekelijke eenvoud van de melodieën. Jaren later gaf Paul McCartney toe dat dit vooral uit nood geboren was. Ze moesten het wel simpel houden, anders konden ze hun eigen nummers niet onthouden!”

Top 4000 Muziekquiz | Zaterdag 4 december 2021 | SBS6 | 21:40 uur

Meer over