Schatzoeken in opslagboxen in Rommel of Rijkdom

Het levert vermakelijke televisie op, en diep van binnen willen we het allemaal weleens proberen: schatzoeken in andermans spullen. Net als de (kleur)rijke personages in Rommel of Rijkdom.

Barry Weiss, Brandi Passante en Jarrod Schultz; als u deze namen kent, kijkt u vast naar Storage Wars (Veronica) of ­Rommel of Rijkdom, zoals SBS 6 de realityserie heeft gedoopt. Daarin kopen handelaars de inhoud van opslagboxen op op een veiling. De oorspronkelijke eigenaars van die boxen konden de huur niet meer opbrengen en dus gaat het boeltje ‘onder de hamer’. De handelaren weten niet of er iets van waarde in de ruimtes zit: ze mogen de boxen niet betreden of de inhoud aanraken. Het is een pure gok. Soms blijkt een box waardeloos, dan weer ligt er een schat verborgen.

De sterren

De opkopers zitten elkaar graag dwars en gunnen elkaar meestal het slechtste in deze realityserie. Een van de opvallendste hoofdpersonen is Barry Weiss, een 62-jarige flamboyante verzamelaar. Hij verschijnt nooit zonder ‘skelet’-handschoenen, draagt standaard een lichte zonnebril en heeft de nodige fratsen. Zo nam hij eens een helderziende mee die hem moest vertellen of een box zijn tijd en geld waard was. Barry heeft 10 miljoen op de bank, dankzij zijn vorige carrière in de groente- en fruithandel; hij doet als hobby mee met de veilingen.

Dave

Voor de andere opkopers is het pure ernst. De irritantste van allemaal is Dave Hester. Tot grote ergernis van zijn collega’s biedt hij altijd op het laatste moment met een langgerekt ‘Yuuup!’. De realityster zit al meer dan 25 jaar in de opkoopbusiness en heeft goed geboerd; hij bezit een winkel van 10.000 m2 waarin hij al het opgekochte spul weer verkoopt.

Brandi

De enige vrouw te midden van het mannelijk geweld is Brandi Passante, die samen met haar vriend Jarrod Schulz meedoet. Maar Brandi laat zich niet piepelen door alle testosteron om haar heen. Brandi en Jarrod waren lange tijd de meest ­‘armlastige’ tussen alle schatzoekers, maar het duo is inmiddels 1,1 miljoen euro waard.

Goudzoeken

Rommel of Rijkdom heeft deze manier van schatzoeken immens populair gemaakt. Darrell Sheets noemt het de nieuwe goudkoorts. „Iedereen wil makkelijk geld verdienen. Mensen zitten thuis op de bank en denken: ‘Misschien vind ik ook wel een schat waardoor mijn hele leven verandert.’ Ikzelf werk zeven dagen in de week in de winter, neem de hele zomer vrij en dan koop ik een huis of een boot. Als je goed bent in dit werk, kun je er een geweldig leven aan overhouden.”

Bijzondere spullen

En je vindt af en toe iets geks. Zo vond Darrell ooit vier tekeningen van Picasso en een hand­geschreven brief van Abraham Lincoln. Maar in een door hem gekochte box trof Darrell ook eens een in plastic gewikkeld lijk aan: dat bleek van de vrouw van de vorige eigenaar. Opslagruimtes zijn kennelijk geschikt voor het wegwerken van lichamen, want ook Dave Hester kwam een skelet tegen tijdens zijn werk. Hij nam het mee naar een lijkschouwer die vermoedde dat het was gebruikt voor medische redenen. Wat Dave vervolgens met het geraamte deed? Verkopen natuurlijk! 

Rommel of Rijkdom, elke werkdag om 20.00 uur op SBS 6.

Reageren