Schema eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2017

9 mei 2017 09:10 | amusement | Door Televizier

© Eurovision Song Contest

Haal de bitterballen maar uit het vet: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is vanavond. In Kiev maken achttien artiesten zich klaar voor hun spetterende, ontroerende of bizarre optredens. 

Lees hier ons liveblog bij de eerste halve finale!


We moeten nog twee dagen wachten op het optreden van OG3NE, maar de eerste halve finale is ook al de moeite waard. We zetten de nummers voor je op een rijtje, op volgorde van opkomst: 

1. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
Zweden stuurt dit jaar de 27-jarige Robin Bengtsson. In 2008 deed hij mee aan de Zweedse versie van Idols en werd daar derde. Het aanstekelijke nummer I Can’t Go On zal vanavond menig voetjes van de vloer krijgen. In de clip showt de Zweed zelf een paar gelikte dansmoves, die hij ook vanavond zal laten zien. 

2. Georgië: Tako Gachechiladze – Keep the Faith
Tako Gachechiladze nam in 2008 al deel aan de nationale finale van het Eurovisie Songfestival, maar daar eindigde ze op de tiende plek. In 2009 deed ze weer mee met de groep Stephane & 3G, waarmee ze Georgië zou vertegenwoordigen. Maar ook dat mocht niet baten: hun liedje werd gediskwalificeerd  wegens politieke teksten. Dit jaar mag ze eindelijk aan het internationale publiek laten zien wat ze kan. Haar powerballad Keep the faith kreeg alvast lovende reacties op YouTube. Wij zijn minder enthousiast. 

3. Australië: Isaiah Firebrace – Don’t Come Easy
We weten dat Australië niet bij Europa hoort, maar toch mag het land voor het derde jaar op rij meedoen met het liedjesspektakel. De jonge Isaiah – hij is pas 17 – vertegenwoordigt vanavond zijn land. In 2016 won hij de talentenjacht X Factor. Isaiah’s warme stem komt goed tot zijn recht in het liedje Don’t come easy, waarin hij zingt over de pijn van jawel, de liefde. Een goede kanshebber voor de finale!

4. Albanië: Lindita Halimi – World
In de veertien jaar dat Albanië aan het Songfestival meedoet, stuurt het land vooral zangeressen. Ook dit jaar kan weer een vrouw aan het rijtje worden toegevoegd. Haar naam is Lindita Halimi en  zal Albanië vertegenwoordigen met het nummer World. Over de songtekst is klaarblijkelijk niet heel lang nagedacht (All I ever really want is to let the love unite us all), maar bij het Songfestival gaat het natuurlijk over het hele plaatje. Het bizarre witte pakje dat ze vanavond draagt, zal in ieder geval bij blijven.

 

5. België: Blanche – City Lights
Onze Zuiderburen sturen dit jaar de jonge zangeres Blanche (17). Haar echte naam is Ellie Delveux. In 2016 deed ze mee aan The Voice Belgique, waar ze de halve finale haalde. Haar lage en melancholische stem wordt vergeleken met die van Lana del Rey, bekend van de hit Video games. Dat komt mooi uit, want zij is Blanches grote voorbeeld. Vanavond zingt ze City lights, een nummer dat het goed doet in de peilingen. Grote kans dat we ons buurland ook in de finale punten mogen geven.  

6. Montenegro: Slavko Kalezić – Space
Slavko Kalezić is misschien wel de opvallendste kandidaat van vanavond. Met zijn zwarte lange vlecht, glitterbroek en ietwat aparte dansbewegingen is hij zeker geen grijze muis. Het liedje Space is niet echt van hoogstaande kwaliteit, maar bij het Songfestival weet je het nooit. Wie weet kunnen zijn Montenegrijnse fans hem zaterdag weer aanmoedigen.

7. Finland: Norma John – Blackbird
Het Finse duo Norma John moet zich vanavond bewijzen als vertegenwoordiger van het Scandinavische land. Pianist Lasse Piirainen en vocalist Leena Tirronen spelen doorgaans indie-muziek en zijn al jarenlang bevriend. Vanavond zingen ze het lied Blackbird. Nee, het is geen  cover van The Beatles, maar een mooi liedje dat even een oase van rust creëert.

8. Azerbeidzjan: Diana Hacıyeva – Skeletons
In 2011 deed Diana Hacıyeva tevergeefs mee aan de nationale voorronde van het Songfestival, maar nu het is haar gelukt: vanavond staat ze op het Oekraïense podium. Daarbij wordt ze vergezeld door een man met een paardenhoofd die op een ladder staat. Je verzint het niet. De tekst van het liedje is niet echt Songfestival-like (Have my lungs, my millions), maar daardoor zou ze misschien de finale kunnen halen.

9. Portugal: Salvador Sobral – Amar pelos dois
Als we naar de Portugese inzending luisteren, weten we een ding zeker: Salvador Sobral gaat de finale halen. Ook al weet je niet precies wat de beste man zingt, zijn liefdesliedje Amar pelos dois ontroert. Als luisteraar zwijmel je weg bij Salvadors warme stem en het begeleidende piano- en vioolspel. Het is dan ook niet voor niets dat hij enthousiaste reacties krijgt van critici. De Franse krant 20 Minutes noemt het een ‘schitterend melancholisch lied’. Nog een leuke bijkomstigheid: Salvadors zus Luísa schreef het nummer. 

10. Griekenland: Demy – This is Love
Na Salvadors gevoelige lied is het tijd voor een up-tempo nummer. De Griekse zangeres Demy zorgt ervoor dat het publiek weer energie zal krijgen. Het elektronische dance-nummer is verder niet speciaal, maar aan de reacties op YouTube te zien, is het goed mogelijk dat Griekenland de finale bereikt. Daar bestempelen mensen het lied als hun favoriet en zelfs als ‘mogelijke winnaar’. De tijd zal het uitwijzen. Eerst zien of ze überhaupt doorgaat naar de finale. 

11. Polen: Kasia Moś – Flashlight
Drie keer is scheepsrecht: zowel in 2006 als in 2016 nam Kaisa Moś deel aan de voorrondes van het Songfestival, maar dit jaar schoot ze eindelijk raak. Voor Polen zingt ze het lied Flashlight. Niet echt een lied dat in het geheugen blijft hangen. Gezien de repetitiebeelden zullen de saaie visuele effecten ook niet voor een onvergetelijke act zorgen. Maar zoals eerder gezegd, je weet het nooit bij het Songfestival. 

12. Moldavië: SunStroke Project – Hey Mamma
Als je van dit liedje niet blij wordt, weten we het ook niet meer. Het SunStroke Project bestaat uit Sergei Yalovitsky (zang), Anton Ragoza (violist en componist) en Sergey Stepanov (saxofonist).  Met Hey Mamma zal het trio voor een hoop vrolijke gezichten zorgen, zowel in de zaal als thuis voor de buis. Ook zijn de mannen niet vies van een danspasje hier en daar. Leuk!

13. IJsland: Svala Björgvinsdóttir – Paper
IJsland kijkt vanavond vol spanning naar Svala, die met haar nummer Paper het land naar de finale moet brengen. Of dat daadwerkelijk gebeurt, is een tweede. Het liedje is niet slecht, maar de concurrentie is sterk. Svala zingt het lied ook in de IJslandse taal, maar vanavond doet ze het in het Engels. Leuk weetje: haar vader Bo Halldórsson deed in 1995 mee aan het Eurovisie Songfestival. Hij eindigde toen op een respectabele vijftiende plek. Misschien kunnen we zaterdagavond toch zeggen: zo vader, zo dochter?

14. Tsjechië: Martina Bárta – My Turn
Martina Bárta is een jazz-zangeres, maar haar liedje klinkt alles behalve ‘jazzy’. Dat wil niet zeggen dat het geen goed nummer is. De ballad My turn die ze zingt met haar mooie lage stem is prettig om naar te luisteren. Een lied dat het op de radio ook best goed zou doen. De zangeres speelt in haar dagelijks leven de Franse hoorn, maar vanavond laat ze die achterwege.

15. Cyprus: Hovig – Gravity
Cyprus hoopt dit jaar met zanger Hovig hoge punten te scoren. Net als veel kandidaten in dit rijtje deed de 28-jarige zanger in het verleden mee aan een talentenjacht, in zijn geval de Griekse versie van X Factor. Gravity klinkt catchy en de 3D-ogende visuals zullen zeker voor een onvergetelijk optreden zorgen.

16. Armenië: Artsvik – Fly With Me
De Armeense zangeres Artsvik toont vanavond haar zang- én danskunsten met het nummer Fly with me. De dansbewegingen doen Bollywood-achtig aan, maar haar outfit is vanavond alles behalve kleurrijk. In stijlvol zwart voert Arstvik het publiek mee met oosterse klanken. Finalewaardig? Misschien wel.     

17. Slovenië: Omar Naber – On My Way
De Slovenen moedigen dit jaar singer-songwriter Omar Naber aan. Hij is een oude bekende van de competitie: in 2005 stond hij op plek 23 in de halve finale, niet hoog genoeg om door te gaan naar de finale. Vanavond probeert hij het weer met de ballad On my way. Erg geliefd is het nummer nog niet onder het publiek. De kans dat Omar nu wel de finale haalt, is dan ook niet heel groot.

18. Letland: Triana Park – Line
Triana Park sluit de muzikale avond af. Het elektronische nummer Line is bepaald niet ‘save the best for last’ te noemen. Vlak voor hun optreden hebben de bandleden naar eigen zeggen een geluksritueel: ze gaan in een cirkel staan, slaan de handen op elkaar en wensen elkaar succes. Dat zullen ze nodig hebben, want erg gedenkwaardig is het nummer niet. 

Meer over