Schema finale Eurovisie Songfestival 2017

13 mei 2017 06:00 | amusement | Door Televizier

© Eurovision Song Contest / Thomas Hanses

We mogen weer! Vanavond staat OG3NE in de finale van het Eurovisie Songfestival. Bookmakers voorspellen dat de zussen op de elfde plek belanden, maar wij hopen natuurlijk dat ze hoger scoren. Tegen wie neemt OG3NE het vanavond op? We zetten alle landen voor je op een rijtje, op volgorde van opkomst.

Lees hier ons liveblog over de finale!

1. Israël: Imri Ziv – I feel alive
De afsluiter van de tweede halve finale mag nu de show openen. Imri Ziv laat vanavond zijn dance-nummer I feel alive weer horen aan het Songfestival-publiek. De Israëliër was eerder achtergrondzanger bij het Songfestival in 2015 en in 2016, maar nu mag hij zelf op de voorgrond treden. Imri flirt met de camera en toont zijn gelikt dansmoves. Hopelijk zingt hij vanavond wel wat zuiverder dan afgelopen donderdag.

2. Polen: Kasia Moś –  Flashlight
Drie keer is scheepsrecht: zowel in 2006 als in 2016 nam Kaisa Moś deel aan de voorrondes van het Songfestival, maar dit jaar schoot ze eindelijk raak. Voor Polen zingt ze de ballad Flashlight, een lied over een onmogelijke liefde. De blondine heeft een krachtige stem, maar het nummer blijft niet echt in het geheugen hangen. Misschien doet haar weinig verhullende jurk dat wel.

3. Wit-Rusland: NAVI – Historyja majho žyccia
Ook al zingt het duo NAVI in het Wit-Russisch en weet je zonder voorkennis niet waar het folky nummer over gaat, Historyja majho žyccia klinkt erg aanstekelijk. Zeker het vrolijke tussenstukje Hey! Hey! Hay-yay-yay-a-ho’ is een meezinger voor het hele publiek. De titel betekent Story of my life en in het lied zingen Arciom en Ksienija over het leven en saamhorigheid. Wij vinden het leuk!

4. Oostenrijk: Nathan Trent – Running on air
De vierde finalist is de 25-jarige Nathan Trent. Vanavond laat hij het catchy popliedje Running on air horen, dat hij ook nog eens zelf schreef. Oké, het nummer heeft wat weg van Matt Simons, maar we vergeven het de jonge zanger. Nathan heeft een fijne stem en straalt op het podium. Let vooral op het mooie dromerige decor, voor ons al de winnaar in de categorie ‘visuele effecten’. 

5. Armenië: Artsvik –Fly with me
De Armeense zangeres Artsvik toont vanavond haar zangkunsten met het nummer Fly with me. De bijbehorende handbewegingen doen Bollywood-achtig aan, maar haar outfit is alles behalve kleurrijk. In stijlvol zwart voert Arstvik het publiek mee met oosterse klanken. Fly with me is geen makkelijk lied, maar tijdens de eerste halve finale kwam het er moeiteloos uit bij de Armeense zangeres. Vanavond weer? 

6. Nederland: OG3NE – Lights and shadows
Net als in de tweede halve finale, mag als OG3NE nu weer als zesde. Deze positie lijkt ongunstig, want in de eerste helft van de avond treden ook favorieten Italië en Portugal op. Maar we weten zeker dat de zussen het Songfestival-publiek weer gaat inpakken met hun gouden keeltjes. We dromen al stiekem van een plek in de top tien. Go OG3NE!   

7. Moldavië: SunStroke Project –  Hey, mamma!
Als je van dit liedje niet blij wordt, weten we het ook niet meer. In Hey mamma vraagt zanger Sergei Yalovitsky aan zijn schoonmoeder of ze wat minder wil zeuren. Want ja, hij wil met haar dochter trouwen. Saxofonist Sergey Stepanov, beter bekend als de Epic Sax Guy, laat ook weer zijn saxofoon-skills horen. Met Hey Mamma zal het trio - er is ook een violist - voor een hoop vrolijke gezichten zorgen, zowel in de zaal als thuis voor de buis. Ook zijn de mannen niet vies van een danspasje hier en daar. Leuk!

8. Hongarije: Joci Pápai – Origo
Behalve de Hongaren weet niemand precies wat Joci Pápai zingt vanavond. Origo is namelijk een Hongaars liedje. Dat is best jammer, want het nummer heeft voor Joci een emotionele lading. De Hongaar is Roma en zingt over de minder prettige ervaringen die hij heeft gehad als etnische minderheid. Het nummer klinkt ietwat eentonig, maar Origo is niet slecht. Maar of Hongarije hoog gaat eindigen, is een tweede.

9. Italië: Francesco Gabbani – Occidentali’s karma
Ook al heeft Francesco Gabbani niet opgetreden in de halve finale - Italië plaatst zich altijd direct in de finale - veel Songfestival-fans kennen de besnorde zanger al. De video van het vrolijke popliedje Occidentali’s karma is op YouTube al meer dan 113 miljoen keer bekeken. Francesco wordt dan ook als favoriet voor de eindzege bestempeld, al begint Portugal hem in te halen. De Italiaan staat vanavond niet alleen op het podium: een aap danst vrolijk met hem mee. Francesco zingt verder in het Italiaans, maar met het zinnetje Singing in the rain kunnen we gelukkig wel meezingen.

10. Denemarken: Anja Nissen – Where I am
Anja Nissen won in 2014 The Voice Australia. Dat is niet verrassend, want ze heeft een dijk van een stem. Dat laat ze vanavond ook horen met Where I am, een powerballad over het laten gaan van je geliefde. Maar het gevoelige onderwerp komt helaas niet goed over in het nummer. Anja dendert door van climax naar climax. Een moment van bezinning zit er jammer genoeg niet bij. 

11. Portugal: Salvador Sobral – Amar pelos dois
Net als Italië is Portugal de favoriet van het festival. Als we naar de Portugese inzending luisteren, weten we inderdaad zeker dat Salvador Sobral heel hoog gaat eindigen. Ook al weet je niet precies wat de beste man zingt, zijn liefdesliedje Amar pelos dois ontroert. Als luisteraar zwijmel je weg bij Salvadors warme stem en het begeleidende piano- en vioolspel. In een zee van lichtjes zorgt Salvador vanavond weer voor het ultieme rustmoment.

12. Azerbeidzjan: Dihaj – Skeletons
In 2011 deed Diana Hacıyeva tevergeefs mee aan de nationale voorronde van het Songfestival, maar nu het is haar gelukt: vanavond staat ze zelfs in de finale. Op het podium wordt ze vergezeld door een man met een paardenhoofd die op een ladder staat. Je verzint het niet. De tekst van het liedje is niet echt Songfestival-like (Have my lungs, my millions), maar ze heeft er wel de finale mee gehaald.

13. Kroatië: Jacques Houdek – My friend
Jacques Houdek hoopt vanavond hoge ogen te scoren met het semi-operanummer My friend. In het lied wisselt hij per zin zijn operastem af met een gemiddelde tenorstem. De Kroaat heeft een groot bereik, maar de afwisseling van hoog naar laag wordt al gauw vervelend. Mocht Jacques vanavond niet veel punten scoren, dan hoeft hij niet te treuren. De zanger is namelijk een van de coaches van The Voice of Croatia en heeft al dertien albums op zak, die allemaal minstens een zilveren status hebben. Niet verkeerd.

14. Australië: Isaiah Firebrace – Don't come easy
We weten dat Australië niet bij Europa hoort, maar toch mag het land voor het derde jaar op rij meedoen aan het liedjesspektakel. En weer staan de Australiërs in de finale. De jonge Isaiah Firebrace - hij is pas 17 - vertegenwoordigt vanavond zijn land. In de ballad Don’t come easy zingt de Australiër over de pijn van jawel, de liefde. Isaiah’s warme stem komt goed tot zijn recht in het lied, al zat hij er tijdens de eerste halve finale een paar keer goed naast. Hopelijk gaat het hem vanavond beter af.

15. Griekenland: Demy – This is love
De Griekse zangeres Demy heeft al een paar nummer één-hits in eigen land gescoord, maar dat betekent niet dat ze altijd vlekkeloos zingt: tijdens de eerste halve finale gooide de brunette er een paar valse noten uit, vooral in het refrein. Jammer, want This is love klinkt zeker niet slecht. Hopelijk weet ze vanavond wel de juiste noot te vinden.

16. Spanje: Manel Navarro – Do it for your lover
Is er ooit een Spaans liedje geweest dat niet goed klinkt? Volgens ons niet: ook het Spaanstalige popliedje Do it for your lover klinkt vanavond erg fijn in het gehoor. Manel Navarro zingt maar liefst 27 keer Do it for your lover - nu wel in het Engels - dus meezingen in het refrein zit er zeker bij. Oké, de tekst mocht wat origineler zijn, maar ach, je wordt in ieder geval blij van het vrolijke deuntje. Manels bloemenshirt en het kleurrijke decor zorgen er ook voor dat je meteen een vakantie naar Spanje wil boeken. 

17. Noorwegen: JOWST feat. Aleksander Walmann – Grab the moment
Muziekproducer Joakim With Steen ofwel Jowst staat vanavond weer achter de dj-booth met het dance-nummer Grab the moment. De Noorse singer-songwriter Aleksander Walmann neemt de zang voor zijn rekening. Jowst zijn gezicht gaan we ook dit keer niet zien - althans, niet op het podium - want hij draagt een wit verlicht masker tijdens zijn optreden. Tja, je moet iets uit de kast halen om op te vallen. Verder geen verkeerd lied. De zang is goed, maar de producer zal niet veel voetjes van de vloer krijgen.  

18. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never give up on you
Het Verenigd Koninkrijk stuurt dit jaar de 26-jarige Lucie Jones uit Wales. Ze werd achtste in The X Factor UK en kreeg daarna een rol in de musical Les Misérables. Vanavond zingt ze de ballad Never give up on you. Het lied is niet speciaal, maar de brunette schittert in haar gouden jurk. Ook de prachtige visuele effecten zullen veel oh’s en ah’s vanuit het publiek opleveren.   

19. Cyprus: Hovig – Gravity
Zanger Hovig treedt vanavond aan voor Cyprus. Net als veel kandidaten in dit rijtje deed de 28-jarige zanger in het verleden mee aan een talentenjacht, in zijn geval de Griekse versie van X Factor. Gravity klinkt catchy, maar het deuntje lijkt verdacht veel op de hit Human van Rag'n'Bone Man. Dat maakt het natuurlijk nog geen slecht liedje. Ook de act en de bijbehorende choreografie zitten strak in elkaar. Wat ons betreft heeft Hovig deze finaleplek zeker verdiend.

20. Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea – Yodel it!
Ilinica en Alex Florea verrassen ons met een jodelnummer in een modern jasje. Geen Tiroler-hoedjes of lederhosen vanavond, maar twee jonge artiesten gestoken in een zwart gilet en  een vuurrode jurk. Alex rapt, de 18-jarige Ilinca zingt én jodelt. De zangeres zingt de sterren van de hemel, maar op een gegeven moment word je wel een beetje moe van al dat gejodel. Verder is het best een prima liedje, dus je hoeft de mute-knop van je afstandsbediening niet in te drukken.

21. Duitsland: Levina – Perfect life
Onze oosterburen hebben dit jaar zanger Levina opgetrommeld voor het liedjesfestijn. Haar elektropopnummer Perfect life gaat het over het achternagaan van je dromen. Kijk niet gek op als de eerste noten je al bekend in de oren klinken: die hebben namelijk veel weg van de monsterhit Titanium van Sia. Verder is het liedje oké, niet meer en niet minder. We verwachten dan ook niet dat Duitsland heel hoog zal eindigen.

22. Oekraïne: O.Torvald – Time
O.Torvald zorgt vanavond voor een potje stevige rock. Je moet wel van het genre houden, maar wij vinden Time in ieder geval erg goed klinken. De stem van zanger Yevhen Halych zou wat krachtiger mogen zijn, maar de band zal het publiek zeker wakker houden in de tweede helft van de finale. Wat het grote hoofd op het podium moet voorstellen, weten we niet, maar het ziet er indrukwekkend uit. 

23. België: Blanche – City lights
Onze zuiderburen sturen dit jaar de jonge zangeres Blanche (17). Haar echte naam is Ellie Delvaux. In 2016 deed ze mee aan The Voice Belgique, waar ze de halve finale haalde. Haar lage en melancholische stem wordt vergeleken met die van Lana del Rey, bekend van de hit Video games. Dat komt mooi uit, want zij is Blanches grote voorbeeld. In de eerste halve finale sloegen de zenuwen jammer genoeg over op haar stem. Vanavond mag de Waalse het nog een keer proberen.  

24. Zweden: Robin Bengtsson – I can't go on
De 27-jarige Robin Bengtsson mag vanavond weer zijn gelikte dansmoves showen. In 2008 deed hij mee aan de Zweedse versie van Idols en werd daar derde. Vanavond zingt de Zweed het aanstekelijke liedje I can’t go on. De vergelijking met Justin Timberlake’s I can’t stop the feeling is snel gemaakt, maar dat mag de pret niet drukken. Robin zingt goed en de choreografie ziet er strak uit. Prima popnummer.

25. Bulgarije: Kristian Kostov– Beautiful mess
Kristian Kostov is dit jaar de jongste Songfestival-deelnemer. De zanger is pas twee maanden 17 en bereikte al veel in zijn korte leven. Zo stond hij in de finale van zowel The Voice Kids Russia en X Factor Bulgaria. Het voortkabbelende Beautiful Mess is niet speciaal, maar zijn diepe stem klinkt als een klok. Ook in de tweede halve finale liet Kristian horen hoe groot zijn bereik is. Vanavond zingt hij als een van de laatsten, een gunstige positie als je veel stemmen wil binnenhalen.  

26. Frankrijk: Alma – Requiem
Frankrijk mag de avond afsluiten met Requiem. Het elektronische dance-nummer gaat over de zoektocht naar eeuwige liefde. Het liedje Zangeres Alma zingt vanavond zowel in het Frans als in het Engels, maar dat is het enige leuke aan het lied. De visuele Eiffeltoren op de achtergrond is dan interessanter. Geen gedenkwaardige afsluiter.

  

Niks missen van de finale? Lees vanavond ons liveblog

Meer over