Overzicht

Schema finale Eurovisie Songfestival 2023

12 mei 2023 14:47 | amusement | Door Judith Regeling

© Sarah Louise Bennett / EBU
Het Eurovisie Songfestival is ondanks de vroegtijdige uitschakeling van 'onze eigen' Mia Nicolai en Dion Cooper nog in volle gang. Bekijk hier dan ook het volledige schema van de grote finale.

Hopelijk heb je genoeg snacks en drinken in huis. De finale van het Eurovisie Songfestival 2023 duurt tot ongeveer 01:15 uur 's nachts.

Lees hier: Alles over het Eurovisie Songfestival 2023 

Schema Eurovisie Songfestival 2023

1. Oostenrijk

De avond begint met een heerlijk positieve noot. Het is aan het Oostenrijkse duo Teya & Salena om de competitie af te trappen. De twee dames die elkaar leerden kennen toen ze allebei deelnamen aan een talentenjacht vielen in de tweede halve finale positief op met het swingende nummer Who the Hell is Edgar?. Een plek in de bovenste regionen zou dan ook niemand verbazen.

2. Portugal

Volgens de experts hing het er dinsdag om of Mia en Dion naar de finale zouden gaan of de Portugese inzending Mimicat. Op de avond zelf bleek dat die laatste sterker was dan ooit. Ze raakte alle noten en bracht de  kijkers in zomerse sferen met Ai Coração. Of de kijkers echter ook in de finale op haar gaan stemmen óf toch liever een reisje naar Curaçao boeken, moet blijken.


3. Zwitserland

De afgelopen jaren zagen we op het Eurovisie Songfestival al diverse talenten die ooit hebben meegedaan aan een editie van The Voice. Dit jaar is dat ook weer het geval. Remo Forrer won in 2020 The Voice of Switzerland en vertegenwoordigt daarom dit jaar zijn land met het emotionele liedje Watergun. In de eerste halve finale bewees hij vocaal sterk te zijn, dus wie weet is hij wel de dark horse van dit jaar. 


4. Polen

Waar Polen vorig jaar nog een twaalfde plek behaalde, is dat dit jaar allesbehalve zeker. De Poolse inzending Blanka staat volgens haar landgenoten enkel op dit festijn vanwege haar goede connecties én vooral niet vanwege haar gouden keeltje. Maar eerlijk of niet, ze wist in de tweede halve finale de kijkers met het opzwepende liedje Solo toch te overtuigen om haar een plek in deze finale te gunnen.


5. Servië

Bij de Servische inzending is het een gevalletje van: je houdt ervan of niet. Sommige mensen noemen de act van Luke Black 'doodeng' en 'nachtmerriewaardig', terwijl andere mensen het juist bejubelen. Desondanks kreeg hij genoeg stemmen om in de eerste halve finale landen als Nederland, Malta en Azerbeidzjan te verslaan. Hij treedt als vijfde op met het duistere nummer Samo Mi Se Spava.


6. Frankrijk

Als zesde is Frankrijk aan de beurt, een van de vijf landen die automatisch is gekwalificeerd voor de finale. De Franse delegatie selecteert vaak hun kandidaat via voorrondes of nationale finales, maar dat was niet nodig. Ze waren direct onder de indruk van de Canadese zangeres La Zarra en haar nummer Évidemment. "Ze is mysterieus, inspirerend, charismatisch en een iconische artieste wiens stem ons door de verschillende muziektijdperken meevoert."


7. Cyprus

Mocht je rond dit zevende nummer al langzaam in slaap sukkelen, is het toch te hopen dat je het nog even kunt rekken. Het optreden van de Grieks-Cypriotische zanger Andrew Lambrou is namelijk zeker de moeite van het bekijken en beluisteren waard. En nee, dan hebben we het niet alleen over zijn uiterlijk. Hij weet ook hoe hij een krachtig optreden moet neerzetten, zo bewees hij in de tweede halve met zijn Break A Broken Heart.


8. Spanje

Na Cyprus is het wederom de beurt aan een van de landen uit The Big Five, namelijk Spanje. Het land eindigde vorig jaar nog op een derde plek en het zou zomaar eens kunnen dat ze daar met hun inzending Blanca Paloma dit jaar in de buurt komen. Het liedje EaEa dat een mix is tussen folklore, Buleria (flamenco) en elektronische muziek valt bij veel muziekfans in de smaak. Het land staat momenteel in de top-10 bij de bookmakers.


9. Zweden

Hebben we straks naast een Mr. Songfestival (oftewel Johnny Logan) ook een Ms. Songfestival? De Zweedse Loreen gooit al sinds haar deelname aan de nationale finale hoge ogen. Volgens de bookmakers heeft zij in haar eentje dan ook al 50% kans om deze competitie te winnen met Tattoo. Of dat ook zo is, kan nog spannend worden: de juryleden moeten haar genoeg punten geven aangezien de Finse inzending in haar nek hijgt.


10. Albanië

Na Zweden heb je genoeg tijd om bij te komen. Als tiende is namelijk Albanië aan de beurt, het land dat onderaan staat bij de bookmakers. Het grappige is dat deze positie vrij verwacht komt. De jury van het land was het eerder zelfs niet mee eens dat Albina & Familja met het liedje Duja zou afreizen naar Liverpool. Maar zij hadden niets te zeggen. Het publiek had het eerste en laatste woord.


11. Italië

Het Eurovisie Songfestival vond vorig jaar nog plaats in Italië, maar het land doet niet voor spek en bonen mee. Alle ogen zijn gericht op Marco Mengoni, die naar Liverpool is afgereisd met het nummer Due Vite. Voor de Songfestivalkenners is hij geen onbekende. Deze 34-jarige zanger deed in 2013 ook al mee in het Zweedse Malmö. Toen eindigde hij op een zevende plaats. Bij de bookmakers staat hij momenteel ietsje lager: op een achtste plek. 


12. Estland

Mocht je in deze finale nu toch willen juichen voor een optreden met Nederlandse roots: houd dan Estland in de gaten. Hun inzending Bridges is mede geschreven door Wouter Hardy, die je ook kunt kennen van Arcade. Ditmaal is het aan zangeres Alika om zichzelf aan het publiek te tonen. Iets wat ze in de tweede halve finale glansrijk deed. Ze overtuigde met haar dijk van een stem genoeg mensen om door te stromen naar deze finale.


13. Finland

Deze finale lijkt op voorhand een strijd te worden tussen de Scandinavische landen Zweden en Finland. Loreen zal hoogstwaarschijnlijk de meeste jurypunten binnenslepen, terwijl de Finse Käärija met zijn opzwepende nummer Cha Cha Cha het publiek in zijn zak heeft. Leuk detail: één van zijn dansers is de Nederlandse Jesse Wijnans, die je kunt kennen van Dancing with the Stars. 


14. Tsjechië

Tsjechië vervolgt de competitie met de uit zes leden bestaande folkloristische muziekgroep VESNA, die optreden met het nummer Sister's Crown. Internationaal is deze act alvast succesvol: ze zingen zowel in het Tsjechisch, Engels, Oekraïens als in het Bulgaars. Dit lijkt echter onvoldoende om ook de winst te pakken. De bookmakers voorspellen een plek in de middelste regionen.


15. Australië

Als de leden van één bepaalde groep een druk op hun schouders voelden, waren het wel de mannen van de Australische metalband Voyager. Het land doet dit jaar voor de achtste keer mee aan het Eurovisie Songfestival en heeft tot nu toe altijd de finale gehaald. Maar met die druk wisten ze te dealen. De heren Daniël Estrin, Simon Dow, Scott Kay, Ashley Doodkorte en Alex Kansion zijn vanavond als vijftiende te horen met liedje Promise.


16. België

Zet vooral rond 22:15 uur je wekker, want dan is het tijd voor de Belgische Gustaph en zijn swingende nummer Because of You. Volgens vele kijkers was hij in de tweede halve finale het hoogtepunt van de avond. Niet zo gek dus ook dat België sindsdien alleen maar aan het stijgen is bij de bookmakers. Wij gunnen het ons buurland onwijs! 


17. Armenië

Op voorhand leek de Armeense zangeres Brunette een kanshebber voor de winst. Deze singer-songwriter kwam immers niet zonder ervaring naar het Eurovisie Songfestival en gooide dan ook zowel nationaal als internationaal hoge ogen. Winnen lijkt echter na haar niet zo vlekkeloze optreden in de tweede halve finale verder weg dan ooit. Ze staat met het nummer Future Love op de zestiende plek bij de bookmakers.


18. Moldavië

Het lijkt soms een prima tactiek om een oude bekende naar het festijn te sturen, zo bewijzen dit jaar alleen al landen als Italië en Zweden. Voor Moldavië pakt het echter minder succesvol uit. Pasha Perfeni, die in 2012 nog een elfde plek behaalde, staat momenteel met zijn nummer Soarele si Luna op een 21ste plek bij de bookmakers. Heel gek is dat overigens niet. Hij komt op veel kijkers over als een sekteleider die iedereen wil hypnotiseren.


19. Oekraïne

Oekraïne is terug! Het land hoopt voor het tweede jaar op rij te winnen en wel met TVORCHI. Deze elektronische band brengt het nummer Heart of Steel ten gehore, dat een ode brengt aan de staalfabriek, Azovstal. Op deze plek streden de Oekraïners voor het laatst tijdens de slag om Marioepol. 

20. Noorwegen

Finland en Zweden gooien momenteel hoge ogen, maar we mogen Noorwegen ook zeker niet onderschatten. De 29-jarige Alessandra Mele gooide namelijk in de eerste halve finale behoorlijk hoge ogen met haar nummer Queen of Kings. In de finale heeft ze een nog betere startpositie, waardoor het ons niets zou verbazen als zij een plek in de top-5 behaalt.


21. Duitsland

Hopelijk kun je tijdens dit 21ste nummer nog je afstandsbediening ergens vandaan toveren, want we waarschuwen je alvast: de Duitse inzending Lord of the Lost maakt behoorlijk wat lawaai. Laat je dus vooral niet op het verkeerde been zetten door de eerste zin. Al snel verandert Blood & Glitter van deze gothic metal band in een song die je oren laten suizen. 


22. Litouwen

De samenstellers van het Eurovisie Songfestival hebben het maar mooi weer geflikt om de genres goed af te wisselen. Na die herrie van Duitsland is het tijd voor het rustige en toch prachtige nummer Stay van de Litouwse zangeres Monika Linkyt?. Vocaal staat ze als een huis, maar de vraag is of dat genoeg is. De bookmakers lijken er weinig vertrouwen in te hebben.


23. Israël

Voor Israël is dat een ander verhaal. De 21-jarige Noa Kirel liet in de eerste halve finale zien hoe een act eruit moet zien. Ze bewees zich zowel op zang- als dansgebied en liet de temperatuur in de studio en vele huiskamers stijgen met haar prachtige looks. De bookmakers voorspellen dan ook een hoge positie met haar oorwurm van een lied Unicorn. Momenteel staat ze op een vierde plek, vlak achter Zweden, Finland en Oekraïne.

24. Slovenië

Na die powerhouse van een Israël gaan we zeker niet de rustige kant op. Als 24ste is het namelijk de buurt aan Joker Out. Deze pop-rockband uit Slovenië is al jaren erg geliefd in hun land en domineert daar zelfs de hitlijsten. De kijkers van Eurovisie Songfestival twijfelen alleen nog wel of dat genoeg is: er zijn liefhebbers en haters voor het Sloveenstalige nummer Carpe Diem.

25. Kroatië 

Elk jaar heb je bij het Eurovisie Songfestival wel zo'n act waar je naar kijkt en denkt: waar kijk én luister ik naar? Nou, de Kroatische band Let 3 is daar met Mama SC! duidelijk een voorbeeld van. We weten na het zien van hun optreden in de eerste halve finale gewoon nog steeds niet goed waar we precies naar kijken. Het is ronduit bizar... 


26. Verenigd Koninkrijk 

Na diverse jaren waarin Engeland het vaak met 'zero points' moest doen, lukte het TikTok-zanger Sam Ryder vorig jaar om een tweede plek voor zijn land in de wacht te slepen. Dit jaar is het aan Mae Muller om in zijn voetsporen te treden en de show te sluiten. Zij doet dit met het up-tempo popliedje I Wrote A Song dat wat ons betreft een prima liedje is voor op de radio en in de clubs.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2023 is op zaterdag 13 mei vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over