Interview

Schrijfster Esther Verhoef deed mee aan Verborgen Verleden

8 mei 2020 11:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© NTR
Auteur Esther Verhoef wilde maar al te graag meedoen aan Verborgen verleden. Want van wie heeft ze haar schrijftalent? En voelt ze zich misschien zo thuis in Frankrijk door Franse voorouders?

Waarom deed je mee aan Verborgen verleden?
“Dat was een langgekoesterde wens van mij. Ik vraag me mijn hele leven al af van wie ik mijn drang tot schrijven heb. Die is er vanaf de basisschool, toen schreef ik al dagelijks. Geen dagboeken, maar losse scènes, dialogen, sfeeromschrijvingen. Als ik niet kan schrijven word ik onrustig. Maar niemand in mijn familie schrijft of heeft een creatief beroep.”

Wat wist je al van je familiegeschiedenis?
“Mijn opa’s en oma’s heb ik allemaal goed gekend. En ook bijna alle overgrootouders van beide kanten. Met de oma van mijn vader had ik het meest. Bij haar dronk ik regelmatig koffie als ik naar de bibliotheek in Den Bosch ging, waar ze in de buurt woonde. Zij overleed pas toen ik achttien was. Ze vertelde weinig over haar leven, maar we wisten wel dat ze het niet makkelijk heeft gehad. Ze werd als kind al op pad gestuurd met een hondenkar vol textiel. Dan mocht ze pas thuiskomen als alles verkocht was. Dat betekende dat ze weleens buiten of in schuren moest overnachten. En later als getrouwde vrouw was zij de kostwinner. Dat hoor je niet vaak, zeker niet in die tijd.”

Had je een specifieke vraag die je beantwoord wilde hebben?
“Of er een schrijver of iemand met een creatief beroep in de familielijn voorkwam, maar ook of ik wortels heb buiten Den Bosch. Mijn voltallige familie is namelijk in en rond Den Bosch geboren, getogen en gestorven. Maar ik zelf heb met mijn man en kinderen jaren in Frankrijk gewoond en ik voelde me daar misschien nog wel meer thuis dan hier. De Franse taal pikte ik ook snel op. En heimwee heb ik niet als ik in zuidelijke landen op vakantie ben. Ik sta juist vaak bij makelaars in de etalage te kijken. Ik hoopte dus op een connectie met Frankrijk.”

Was je niet bang nare dingen te ontdekken?
“Nee, daar ben ik heel nuchter in. Voor de keuzes en daden van mijn voorouders ben ik niet verantwoordelijk. Maar goed ook, want meteen de eerste dag stonden we al in de gevangenis van Den Bosch.”

Waarheen leidde jouw reis nog meer?
“Niet naar de gehoopte schrijvers, of Frankrijk, maar naar mensen in Limburg en Wallonië die keihard moesten vechten voor hun bestaan. Een kleurrijk gezelschap van opstandige en avontuurlijke types die geen enkel onderwijs hebben genoten. Een voorvader bleek in Spanje te hebben gevochten in het leger van Napoleon. Een voormoeder beviel vele kilometers van huis moederziel alleen in een open veld. Schrijven kon niemand. Simpelweg doordat ze geen toegang hadden tot onderwijs. In historische registers vind je van zulke mensen vaak enkel geboorteaktes en dergelijke terug, maar mijn voorouders hebben niet lijdzaam in een hoekje gezeten. We kwamen ze tegen in rechtbankverslagen en gevangenisregisters. Zo kreeg de zoektocht veel interessante wendingen.”

Verborgen verleden | vrijdag | NPO 2 | 20.40 uur

Meer over