Sinterklaasjournaal houdt vast aan Zwarte Piet: "NTR moet neutraal zijn"

25 mei 2016 11:18 | amusement | Door Televizier

© Victor Arnolds/NTR

De Pieten in het Sinterklaasjournaal blijven zwart. NTR-directeur Paul Römer wil met het kinderprogramma 'niet voor de troepen uit lopen'.

Erik van Muiswinkel maakte deze week bekend te stoppen als Hoofdpiet omdat hij teleurgesteld is dat het Sinterklaasjournaal Zwarte Piet niet aanpast. NTR-directeur Paul Römer vindt Van Muiswinkels vertrek jammer, zegt hij in de Volkskrant.

Witte Pieten

"Stel dat we dit seizoen alleen Witte Pieten opvoeren in het programma," zegt Römer. "Dat is geen reflectie van hoe de samenleving denkt. De teleurstelling over het Sinterklaasjournaal zag je vorig jaar vooral in de Randstad. Daarbuiten is nog veel steun voor Zwarte Piet. Wij willen weerspiegelen wat er speelt, niet voor de troepen uit lopen."

Geen moreel kompas

Volgens Römer is het niet de taak van de NTR om voorop te lopen in de aanpassing van Zwarte Piet. "In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn. Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici." Het Sinterklaasjournaal richt zich op de 'middengroep', aldus Römer. "Niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas."

Meer over